Na dražbi jelovnik za večeru za putnike prve klase na Titanicu prodan je za više od 80.000 funti.

Izvorno je jelovnik za RMS Titanic bio 15,8 x 10,8 centimetara i bio je ukrašen reljefnim crvenim okvirom. Inicijali vlasničke tvrtke, OSNC, bili su pozlaćeni i pojavljivali su se pored znakovitih slova koja ispisuju ime broda.

Prema aukcionaru Andrewu Eldridgeu, postoje naznake da je natpis na jelovniku uronjen u vodu, uzrokujući djelomično brisanje. Poleđina jelovnika također pruža jasan dokaz ove štete. Eldridge napominje da to sugerira da je jelovnik možda bio izložen hladnim vodama sjevernog Atlantika.

Dana 11. travnja 1912., tijekom svog nesretnog prvog putovanja od Queenstowna u Irskoj do New Yorka, brod je poslužio večeru koja se sastojala od raznih jela, poput kamenica, govedine, janjetine i patke.

Navečer 14. travnja 1912. Titanic se sudario s santom leda, što je rezultiralo smrću preko 1500 članova posade i putnika. Brod je naposljetku potonuo sljedeći dan.

Nakon što je Len Stevenson preminuo, njegova kći i zet slučajno su naišli na jelovnik iz 1960-ih u jednom od njegovih foto albuma.

Stevenson, entuzijastični povjesničar iz Nove Škotske, mnogo je vremena posvetio prikupljanju i čuvanju raznih povijesnih dokumenata.

Oglasi - Advertisement