Ako se teško opuštate i zaspite nakon napornog dana, moguće je da već imate rješenje u svojoj kuhinji. Nutricionistkinja dr. Trejsi Lokvud Bekermen objašnjava zašto je kombinacija banane i maslaca od kikirikija odličan izbor za večernji obrok koji može poboljšati kvalitet sna.

Zašto baš banana i maslac od kikirikija?

Ovaj zalogaj je bogat kalijumom i magnezijumom koji pomažu u opuštanju mišića. Maslac od kikirikija sadrži amino kiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin, a potom podstiču stvaranje melatonina, hormona koji regulira san.

Kako ova kombinacija utječe na san?

Ugljeni hidrati iz banane olakšavaju dostupnost aminokiselina iz maslaca od kikirikija mozgu, što može značajno poboljšati kvalitet sna. Dr. Bekermen preporučuje ovu kombinaciju kao idealan večernji zalogaj, naročito za one koji se bore s nesanicom.

Slatka alternativa za večernju želju

U slučaju kada vam se prije spavanja javi želja za slatkim, ova kombinacija je zdravija alternativa koja neće samo zadovoljiti vaše želje, već i pridonijeti boljem snu.

Korištenje banane s maslacem od kikirikija kao večernjeg obroka može biti jednostavan i ukusan način za poboljšanje sna, a ujedno je i zdrava opcija koja ne opterećuje vaš organizam prije odmora. Dr. Bekermen naglašava da je ovo odlična kombinacija za isprobati, posebno ako se borite s nesanicom.

Oglasi - Advertisement