Trudnoća donosi mnoge promjene na koži, uključujući ožiljke, strije i tamne mrlje. Dok se hormoni stabiliziraju nakon poroda, važno je znati kako se brinuti za kožu i poboljšati njen izgled. Evo nekoliko korisnih savjeta za nove mame:

Višak kože

Nakon trudnoće, može potrajati prije nego koža vrati svoju elastičnost. Ginekologinja dr. Michele Hakakha savjetuje zdravu prehranu bogatu bjelančevinama i masnoćama za hidrataciju kože i obnovu kolagena. Vježbe za trbušne mišiće također mogu pomoći, ali u nekim slučajevima može biti potrebna abdominoplastika.

Ožiljak od carskog reza

Ožiljak od carskog reza postaje manje vidljiv tijekom vremena. Dermatologinja Debra Jaliman preporučuje rano tretiranje s proizvodima koji sadrže ekstrakt luka za regeneraciju kolagena.

Strije

Strije su trajni znak trudnoće koji se s vremenom mijenja boju. Korištenje retinola može pomoći u obnovi kolagena, ali se ne preporučuje dojiljama.

Tamne mrlje

Tamna linija na trbuhu nestaje nekoliko mjeseci nakon porođaja, ali neke mrlje mogu ostati. Zaštita od sunca je ključna, a kontracepcijske pilule koje sadrže samo progesteron mogu pomoći.

Hrana bogata vitaminima C, E i A za dojilje

Za dojilje je važno konzumirati hranu bogatu ovim vitaminima za sjajniju kožu. Nove mame koje ne doje mogu koristiti proizvode s kojičnom kiselinom ili izbjeljivačke kreme.

Kapilare i vene

Popucale kapilare i proširene vene obično se poboljšavaju ili nestaju nakon gubitka kilograma dobivenih u trudnoći. Ekstrakt maline i bioflavonoidi mogu pomoći, kao i shea maslac, maslinovo ulje i biljna ulja. Laserska terapija je opcija šest mjeseci nakon porođaja.

Akne nakon trudnoće

Promjene u hormonima mogu uzrokovati akne ili suhoću kože. Dr. Paul Cohen, dermatolog iz Toronta, preporučuje proizvode s benzoil peroksidom za začepljene pore, koji su sigurni za dojilje.

Pravilna njega kože ključna je za rješavanje ovih problema. Uvijek se savjetuje konzultacija s dermatologom ili ginekologom za personalizirane savjete i tretmane.

Oglasi - Advertisement