Nadutost i zadržavanje vode u tijelu mogu biti uzrokovani stresnim načinom života i lošim prehrambenim navikama. Otečenost zglobova, višak kilograma i pospanost su neki od simptoma ovog problema. Evo šest prirodnih metoda koje vam mogu pomoći u borbi protiv zadržavanja vode:

  1. Aktivnost i Umjerena Vježba: Umjerena fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju i pomaže u eliminaciji viška vode kroz znojenje.
  2. Izbacivanje Prerađene Hrane: Većina unosa soli dolazi od prerađene hrane. Fokusirajte se na prirodne namirnice kao što su voće, povrće, mahunarke, žitarice, organsko meso i riba. Detoksikacija organizma povremeno može također pomoći.
  3. Unos Hrane Bogate Kalijumom: Kalijum pomaže u balansiranju natrijuma u tijelu. Uključite namirnice poput kokosove vode, brokolija, peršuna, batata, bundeve, narandži i suvog voća u vašu prehranu.
  4. Dodavanje Magnezijuma u Ishranu: Magnezijum reguliše ravnotežu tečnosti u tijelu. Odlični izvori su zeleno lisnato povrće, avokado, bademi i grah.
  5. Pijenje Vode: Redovno konzumiranje vode pomaže u razrjeđivanju natrijuma u tijelu. Preporučuje se dnevni unos od 2,7 litara za žene i 3,7 litara za muškarce, uključujući vodu iz hrane i pića.
  6. Ograničavanje Unosa Ugljenih Hidrata: Smanjenje unosa ugljenih hidrata može smanjiti zadržavanje vode. Tijelo skladišti vodu uz glikogen, stoga smanjenjem ugljenih hidrata smanjujete i zadržavanje vode.

Primjenom ovih metoda možete u kratkom periodu izgubiti višak vode u tijelu i poboljšati opće stanje zdravlja. Važno je pridržavati se zdravog režima ishrane i kvalitete namirnica koje konzumirate za dugoročne rezultate.

Oglasi - Advertisement