Prema biltenu RHMZ-a, prave proljetne temperature će ovog vikenda biti do 20-ih. Meteorolog Nedeljko Todorović gostovao je u emisiji Puls Srbije, gde je početkom februara otkrio poreklo ovog lepog vremena.

“Ciklon donosi padavine i zahlađenje, ali na prednjem dijelu ciklona, ​​dok se kreće, postoji i južni dio jugozapadnog toka koji donosi tipično topliji zrak iz nižih geografskih širina. Kako se ciklon kreće od preko Atlantskog okeana, zapadni i Centralna Evropa, ovde na jugoistoku, obično doživljavaju temperature toplije od prosečnih. U ovom slučaju hladan vazduh je zarobljen u severnom Atlantiku i Skandinaviji. Nema šanse, barem za sledeću deceniju Dolazi za nekoliko dana, pa mi biće u toplom periodu sa najvišim temperaturama oko deset stepeni iznad proseka. Prosečna visoka u februaru je oko sedam stepeni. Dakle, bićemo iznad prosečnih maksimuma. Oko deset stepeni do sledećeg zahlađenja, i ima znakova toga negdje posle 10. Dakle 10. počnite da se oblačite, a 11. i 12. će buknuti požari i temperature će pasti.Tako da sredinom februara u Sretenju ćemo imati hladnije vrijeme” – rekao je Todorović i dodao:

“Što se tiče snijega, ovo što je bilo u decembru je šala. U januaru imamo dvije epizode, ali je jako slab. U principu, sve su vrijednosti ne veće od 10 centimetara. Tako da smo sredinom mjeseca očekujte temperature i padavine Značajni padovi, na planinama se očekuje najmanje 30 centimetara novog snijega. Ne možemo reći da je zima još gotova”.

Oglasi - Advertisement