Kako muškarci stare, mogu razviti kamenje u prostati, što može biti bolno i dovesti do komplikacija ako se ne liječi. Kamen u prostati ponekad ne izaziva simptome, ali kada se pojave, simptomi mogu varirati od blagih do teških.

Uobičajeni simptomi kamenca u prostati uključuju:

Bolno mokrenje
Poteškoće u pokretanju i zaustavljanju mokrenja
Učestalo mokrenje
Nepotpuno pražnjenje mjehura
krv u urinu ili sjemenu
Bol ili nelagodnost u preponama ili donjem dijelu leđa
bol tokom ejakulacije
Pored uobičajenih simptoma, neki muškarci sa kamenom u prostati mogu imati groznicu, zimicu i opći osjećaj slabosti. Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na infekciju prostate, koja se javlja kada kamenje blokira protok mokraće i bakterije se nakupljaju u prostati.

Važno je potražiti liječničku pomoć ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, jer neliječeni kamenac u prostati može dovesti do komplikacija kao što su infekcije urinarnog trakta i kronični prostatitis.

Kamenje može biti veličine zrna pijeska ili veličine loptice za golf

Kamenje prostate, koje se naziva i kamenje prostate, su mineralne naslage koje se formiraju u prostati. Sastoje se od kalcijuma i drugih minerala koji se vremenom nakupljaju. Ovo kamenje može biti veličine od zrna pijeska do veličine loptice za golf. Oni također mogu biti pojedinačni ili višestruki i mogu biti prisutni godinama bez izazivanja simptoma.

Iako kamen u prostati ne uzrokuje uvijek simptome, ako se ne liječi, može dovesti do komplikacija, pa čak i oštećenja mjehura ili bubrega. U nekim slučajevima mogu uzrokovati upalu i infekciju prostate, što dovodi do boli, nelagode i poteškoća s mokrenjem.

Kamenje u prostati također može ometati preciznost skrininga raka prostate jer se može zamijeniti za kancerozne izrasline na slikovnim testovima.

Dijagnoza putem analize krvi i ultrazvuka

Dijagnostikovanje kamena prostate uključuje fizički pregled, krvne pretrage i slikovne testove kao što je ultrazvuk. Vaš lekar takođe može da uradi biopsiju kako bi potvrdio prisustvo kamenaca i isključio rak prostate.

Tokom fizičkog pregleda, Vaš ljekar može osjetiti da li ima bilo kakvih abnormalnosti u prostati, kao što su otok ili osjetljivost. Krvni testovi mogu pomoći da se utvrdi da li postoje znakovi infekcije ili upale u prostati.

Opcije liječenja kamenaca u prostati uključuju lijekove koji pomažu u rastvaranju kamenca ili, u težim slučajevima, operaciju za uklanjanje kamenca.

Tačan uzrok nastanka kamenaca u prostati nije poznat, ali faktori koji mogu doprinijeti njihovom razvoju su kronični prostatitis, nedovoljna ejakulacija, infekcije urinarnog trakta i povećanje prostate. Muškarci koji su primili terapiju zračenjem za rak prostate također su pod većim rizikom od razvoja kamenca u prostati.

Liječenje kamenca u prostati obično uključuje lijekove za rastvaranje kamenca ili operaciju za njihovo uklanjanje. U nekim slučajevima, promjene u načinu života, kao što je povećanje unosa tekućine ili prakticiranje redovne ejakulacije, također mogu pomoći u sprječavanju stvaranja kamena u prostati.

Oglasi - Advertisement