Posude za čuvanje hrane su praktične za održavanje svježine namirnica, ali one mogu sadržavati jednu od potencijalno najopasnijih tvari u vašem hladnjaku – bisfenol A, poznatiji kao BPA.

BPA je kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike još od 1960-ih godina. Primjer takve upotrebe je u proizvodima popularne marke Tupperware, koja uključuje boce za vodu i druge plastične predmete.

Osim u plastici, BPA se koristi i u premazima unutrašnjosti metalnih proizvoda kao što su konzerve za hranu i poklopci boca, prema informacijama Mayo Klinike.

Kada hrana dođe u kontakt s materijalima koji sadrže BPA, poput plastike ili metala, postoji mogućnost da apsorbira dio ove kemikalije. Iako Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) tvrdi da je mala količina BPA sigurna, u 2012. i 2013. godini došlo je do promjena u regulativama vezanim za upotrebu BPA u proizvodima od polikarbonatnih smola, uključujući dječje bočice i posude za hranu za bebe. Promjene su uvedene ne iz sigurnosnih razloga, već jer je upotreba tih materijala postala zastarjela.

Prema Mayo Klinici, izloženost BPA može imati utjecaj na prostatu i mozak kod nerođene djece, novorođenčadi i male djece. Dodatno, istraživanja ukazuju na moguću vezu između BPA i povećanja krvnog pritiska kod odraslih.

Stručnjaci s Harvarda preporučuju oprez pri korištenju proizvoda koji sadrže BPA, savjetujući veći unos svježe hrane umjesto konzervirane. Također, preporučuje se odabir boca za vodu i posuda za hranu koje ne sadrže BPA.

Važno je izbjegavati zagrijavanje plastike u mikrovalnoj pećnici ili pranje u perilici posuđa, jer to može dovesti do oslobađanja BPA u hranu, upozorava Mayo Klinika.

Alternativno, postoje materijali koji ne sadrže štetne tvari, kao što su staklo, nehrđajući čelik i porculan, prema informacijama objavljenim na portalu Eat This, koje prenosi N1.

Oglasi - Advertisement