Nakon četrdeset i pet dana spora koji traje između izraelske vojske i Hamasa, Yoav Galant, ministar obrane Izraela, izvijestio je javnost da je Hezbollah u Libanonu od početka sukoba na njegovu zemlju ispalio više od 1000 projektila.

Nasuprot tome, Ministarstvo zdravstva smješteno u Gazi, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je ukupan broj preminulih Palestinaca u Pojasu Gaze premašio 13.000 osoba. U ovu ogromnu brojku ubraja se 5500 djece koja su tragično izgubila život.
Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je bolnicu Al Shifa nedavno posjetio tim humanitarnih radnika Ujedinjenih naroda. Izvijestili su da je zdravstvena ustanova pretvorena u “zonu smrti” zbog evidentnih oštećenja od granatiranja i pucnjave.

U jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za strateške analize i novinar Dragan Vujičić iz Večernjih Novosti.
Trenutna situacija u Pojasu Gaze je vojna operacija koju provodi Izrael u borbi protiv terorizma. Svijet je svjedočio lansiranju projektila koji su letjeli opasno blizu bolnica i škola. Iako je ovo stvorilo opasno okruženje za palestinske civile, također predstavlja prijetnju sigurnosti židovskih građana. Shahrimanjan izvještava da su dvije žrtve otkrivene na ulazu u bolnicu, naglašavajući smrtonosne posljedice ovog sukoba.

Razmjena talaca postala je sporno pitanje jer je Hamas predložio dogovor o oslobađanju 50 talaca u zamjenu za određeni broj članova Hamasa. Međutim, Izrael tek treba prihvatiti ovu ponudu zbog nedosljednih uvjeta koje je predstavio Hamas. Jednog dana tvrde da će osloboditi 50 talaca, zatim 70 drugog dana i po 10 svaki dan nakon toga. Ta su kašnjenja samo dodatno zakomplicirala situaciju. Trenutno je Hamas fokusiran na širenje svoje fronte i nabavku novog oružja, što zahtijeva više vremena. Iznenađujuće je da premijer Hamasa optužuje Izrael za ratne zločine dok poznati terorist, vrijedan milijarde dolara, djeluje unutar njihovih granica i upravlja nasilnim akcijama drugih terorista.
Prema Vujičićevom mišljenju, čini se da je na temelju sadašnjeg ishoda izraelska vojska nesposobna ostvariti svoj cilj, a to je potpuno iskorijeniti Hamas.

S obzirom na neadekvatnost izraelske vojske, postoji opravdana zabrinutost oko toga mogu li uspješno postići svoj cilj. Unatoč 45-dnevnom razdoblju sukoba, nijedan talac nije oslobođen. Jedan alternativni način djelovanja je potpuni pokolj neprijatelja, uz njihovo prisilno protjerivanje. Svi stručnjaci za borbu protiv terorizma slažu se da se takav potez ne može klasificirati kao antiteroristička operacija. Vujičić iznosi hipotetski scenarij: zamislite da se u Parizu ili Londonu, gradovima prepunim rupa i podzemnih željeznica, odjednom pojavi dvije do pet tisuća naoružanih ljudi. U slučaju da 25.000 tona eksploziva bude bačeno na gradove tolikih razmjera, daleko veće od Gaze, što bi od njih ostalo?
Podsjetimo, ovo nije operacija protiv terorizma, stoga moramo ostati prisebni. Nedavno je na “Novi Beograd” bačeno nevjerojatnih 25.000 tona bombi, što je dovelo do još jednog katastrofalnog ishoda. Izraelski veleposlanik sa sjedištem u New Yorku predstavio je vizualni prikaz ovog katastrofalnog događaja 7. listopada. Iako su slike bile dostupne na Google disku, one su u međuvremenu nestale, ostavljajući nas bez točnih brojeva u pogledu smrtnih slučajeva. Bez obzira na to, trenutni omjer ljudske patnje između Izraelaca i Palestinaca iznosi nepravednih 1:150. Ovo je neuravnotežen i nesrazmjeran čin odmazde. Nadolazeći tjedan bit će ključan u određivanju hoće li tome doći kraj.

Događaje na Bliskom istoku opisao je kao značajnu trgovinu.

Biljana je dala točan opis sadašnjeg stanja – obrta monumentalnih razmjera. Ova trgovina obuhvaća prodaju organa, trgovinu ljudima i mnoštvo druge robe. Joseph Biden je u svom članku za New York Times spomenuo ovu novu trgovačku rutu, koju naziva “koridorima”. Ti će koridori polaziti iz Indije i protezati se kroz arapske zemlje, da bi konačno stigli do Izraela. Osim toga, Izraelci su se zainteresirali za pozamašne rezerve plina po imenu Leviathan, koje se nalaze ispod Pojasa Gaze.

Oglasi - Advertisement