U članku koji je objavio Jerusalem Post, Gila Gamliel, ministrica obavještajnih službi Izraela, dala je svoje stajalište o tijeku akcije koju bi trebalo poduzeti nakon što Hamas bude poražen i demontiran.

Na web stranici izraelskih novina citiran je odlomak u kojem se spominje fizičar Albert Einstein. Unutar ovog citata, Einstein primjećuje da u trenucima krize postoji značajan izgled za rast i napredak.

Prema Gamlielu, Izrael se trenutno suočava s jednom od najtežih kriza u novijoj povijesti, vjerojatno najvećom u posljednje dvije generacije. Istaknula je da je tijekom napada Hamasa broj poginulih dosegao preko 1200 osoba, uz nekoliko tisuća teže ozlijeđenih, a oko 240 ljudi zarobljeno.

Počinjeni zločini bili su gnusni; žene su bile podvrgnute seksualnom nasilju, stariji muškarci su zarobljeni i maltretirani, a djeci su brutalno odrubljene glave. Cijele su obitelji bile podvrgnute mučenju i prisiljene gledati kako njihovi najmiliji pate prije nego što su zapaljeni dok su bili privezani jedni za druge. Ovi nesavjesni činovi imali su dubok utjecaj, kako potvrđuje izraelski ministar.

Prema Gamlielu, Pojas Gaze će i dalje biti naseljen s otprilike dva milijuna ljudi, od kojih su neki podržavali Hamas i radovali se ubijanju nevinih pojedinaca, čak i nakon poraza skupine. “Ekstremizam cvjeta u Pojasu Gaze, području koje, iako nije najgušće naseljeno na svijetu, njime vladaju pojedinci kojima je njihov sukob sa židovskim stanovništvom dao prednost nad općom dobrobiti svojih građana”, naglasila je.

Područje je pusta pustoš, prisvojena od genocidnih ekstremista Hamasa, Islamskog džihada i drugih sličnih frakcija. Ta je okolnost već rezultirala masovnim odljevom mladih iz Pojasa Gaze. Izvješća sugeriraju da je od Hamasovog zauzimanja Pojasa Gaze 2007. između 250.000 i 350.000 mladih odraslih osoba emigriralo iz Pojasa Gaze u potrazi za boljim životom u inozemstvu”, dodala je.
Prema njezinom mišljenju, postoji široki pritisak međunarodne zajednice da Palestinske vlasti, koje upravljaju Zapadnom obalom, prošire svoj utjecaj na Pojas Gaze. Međutim, treba napomenuti da ova vlast, prema njegovim riječima, dijeli sličnu ideologiju s Hamasom. Osim toga, Ministarstvo vjerskih poslova Palestinske uprave imenovalo je propovjednike u džamijama diljem Judeje i Samarije da podučavaju o temi ubijanja židovskog naroda, s krajnjim ciljem uništenja židovske populacije u cjelini.

Prema Gamlijelu, koncept da Palestinske vlasti preuzmu kontrolu nad Pojasom Gaze sigurno će propasti. Umjesto toga, ona predlaže preseljenje izbjeglica iz Pojasa Gaze, dajući im priliku da započnu ispočetka negdje drugdje. Gamlijel predviđa da bi ova alternativa mogla dobiti podršku raznih nacija u svijetu, posebno onih koje sebe smatraju saveznicima palestinskog naroda.

Govornik je naglasio da je ovo trenutak da pojedinci koji tvrde da se zalažu za palestinsku zajednicu pokažu svoju iskrenost, umjesto da daju površne izjave. Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), svjetska organizacija odgovorna za rješavanje problema s izbjeglicama, dobila je ovlasti prema svom Statutu i rezolucijama Opće skupštine UN-a da odabere preseljenje kao jedno od svojih trajnih rješenja.
Prema njezinim riječima, Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (UNRWA) nije uspjela pružiti nikakvu pomoć palestinskom stanovništvu u proteklih 75 godina, unatoč godišnjem proračunu koji premašuje milijardu dolara. Predlaže da bi UNRWA mogla izdvojiti sredstva za troškove preseljenja i ponovne izgradnje Palestinaca u zemljama koje bi im dale azil, umjesto da novac koristi za obnovu Pojasa Gaze.

Na Gazu se dulje vrijeme gledalo kao na problem koji nema rješenje. Zauzimanje Gaze, povećanje njezinih resursa, upravljanje sukobima i izgradnja visokih barijera kako bi se spriječio Hamas da uđe u Izrael, sve su to pokušaji rješenja. Nažalost, svi su bili neuspješni. Imperativ je da pokušamo s drugačijim pristupom i tražimo pomoć globalne zajednice da to omogućimo”, rekla je.
Prema Gamlielu, rješenje od kojeg bi koristili svi uključeni bio bi trijumf kako za ljude koji žive u Pojasu Gaze koji žude za boljom kvalitetom života, tako i za Izrael nakon katastrofalnih događaja koji su se dogodili. Ministar je optimističan da bi se, ako bi se takvo rješenje provelo, izraelske zajednice koje se nalaze u pograničnom području Gaze i južnom području mogle vratiti u svoje domove i zajednice, živjeti sigurno i zaštićeno.

“Ne možemo nastaviti živjeti pod stalnom prijetnjom raketnih napada i infiltracije nasilnih napadača. Kao što sam ranije predložio, rješenje koje nudim nije bez nedostataka i prepreka. Unatoč tome, naša je odgovornost temeljito ispitati sve moguće alternative i utvrditi koja je bolja”, dodala je.

Izraelska ministrica obavještajnih poslova, Gamlijel, izrazila je zadovoljstvo što su članovi Knesseta iz svih političkih opredjeljenja, uključujući i vladajuću koaliciju i oporbu, podržali inicijativu njezinog ministarstva. Priznala je da iako plan nije savršen, bio je dobar koji bi donio sigurnost, prosperitet i, uz malo sreće, mir za sve uključene. Kao što poslovica kaže, težnja ka savršenstvu može spriječiti napredak, a ovaj izvediv plan bio je korak u pravom smjeru.

Oglasi - Advertisement