Početku prošle godine obeležilo je čuveno potonuće splava u Beogradu. Pre samo godinu dana, u novogodišnjoj noći u Beogradu, u Beogradu je završen splav Freestyler. Dvanaest mjeseci kasnije splav je još uvijek bio na istom mjestu i još uvijek nije izvučen iz vode.

Krajem juna 2023. počinje podizanje splava. Nakon što je ponton ispuhan, gume se moraju postaviti i zatim napumpati kako bi se podigao stražnji dio splava kako bi ga dizalica mogla zgrabiti i izvući iz vode. Nekoliko dana kasnije, na splavu se dogodila tragedija. Mladić (25 godina) je učestvovao u čišćenju kada je na njega pao frižider. Preminuo je na licu mjesta. Očevidac tragedije je tada rekao: “Fladnjak se pomerio i pao na njega. Zaglavio se. Uspeli su da ga izvuku, ali nije bilo načina da ga spasu.”

Od tog dana splav je stajao i podizanje splava je obustavljeno. Prethodna godina je počela čuvenim potapanjem beogradskog splava, ali se završila na skoro isti način. Ekipa Mondo Portala posjetila je splav “Freestyler” godinu dana nakon incidenta. Pogodite kako danas izgleda mjesto gdje se incident dogodio prije godinu dana.

 

Podsetimo, krajem 2023. godine, u noći sa 23. na 24. decembar, potonuo je još jedan beogradski splav “Kartel”. Uzrok potonuća je navodno tuča u kojoj su se gosti iznenada pomaknuli na jednu stranu, zbog čega je ponton postao neuravnotežen. Riječna policija je kasnije objavila da se u potopljenoj zgradi nalazi više od 300 ljudi.

Konkretne razloge potonuća splava “Kartel” trebalo bi da utvrdi istraga koju je pokrenuo tužilac. Međutim, manje od godinu dana kasnije, još uvijek se ne zna zašto je Freestyler potonuo niti ko je odgovoran, iako su tri osobe uhapšene ubrzo nakon nesreće. U novogodišnjoj noći na splavu je bilo više od 700 ljudi, a dozvola je dozvoljavala 220 putnika.

Oglasi - Advertisement