Sara Bero, majka iz Podgorice, ponijela je titulu “Majka hrabrost” zbog nepokolebljive predanosti odgoju kćeri blizanki Irme i Ilde, koje obje imaju Downov sindrom. Unatoč tome što je samohrani roditelj, Sara je ostala predana pružanju ljubavi i brige svojim kćerima kako bi rasle i napredovale, izazivajući divljenje i poštovanje u svojoj zajednici. Irma i Ilda trenutno imaju 14 godina i nastavljaju primati odanost i pažnju svoje hrabre majke.

Sara Bero napominje da djeca s Downovim sindromom doživljavaju diskriminaciju u nekoliko domena. Ipak, optimistična je da ima pomaka u promjeni odnosa prema tim osobama, što je posljedica utjecaja medija i uglednih osoba.

Prema Berinim riječima, posljednjih godina došlo je do značajnih pomaka u liječenju djece s Downovim sindromom. Tvrdi da je za taj napredak zaslužan napor utjecajnih osoba i medijska pokrivenost, koji su promicali veće razumijevanje i prihvaćanje osoba s Downovim sindromom. Kao roditeljima djece s Downovim sindromom, ovaj napredak je posebno značajan. Bero napominje da su se i medicinski tretman i roditeljske prakse razvile kako bi uključile djecu s Downovim sindromom u različite fizičke i mentalne aktivnosti. Kao rezultat toga, sada postoji mnogo uspješnih pojedinaca s Downovim sindromom diljem svijeta.

Uvažavajući važnost odobravanja roditelja za svoje potomstvo, istaknula je njegovu ključnu prirodu.
U sadašnjoj eri, čak iu 21. stoljeću, još uvijek postoje slučajevi roditelja koji se bore da zagrle vlastito dijete. Smatram da je za nas, roditelje, iznimno važno prihvatiti svoju djecu onakvom kakva jesu i stvoriti okruženje u kojem će biti prihvaćena i od drugih. Ako odlučimo sakriti svoje dijete od svijeta, sasvim je prirodno da će ih drugi teško prihvatiti kada se konačno otkriju. Pomalo je uznemirujuće kada me nazivaju “mama heroina” ili “kraljica” jer sve što radim je da volim svoju djecu kao što bi to voljela svaka druga majka – iskreno je rekla Sara.
Sara je spomenula duboko povrijeđene i uvredljive primjedbe upućene njoj, koje su nažalost bile usmjerene i prema njezinoj djeci.

Nažalost, nismo imuni na negativne primjedbe, kojih i danas ima. Primjerice, komentar koji glasi: “Džaba ti je izgled i lijepa kosa kad rodiš dijete s manama!” Ova vrsta nesporazuma je češća nego među ljudima koji su i sami roditelji. Zapanjujuće je primijetiti da je komentar došao od majke. Dodatno, dobio sam pitanje od tinejdžera koji me pitao: “Gdje držite te bulterijere?!” kako je Sara ispričala za Kurir.

Oglasi - Advertisement