U utorak su Združene ekspedicione snage (JEF), koalicija deset zemalja sjeverne Europe, donijele odluku o aktiviranju “obrambene klauzule”. Ova klauzula dopušta mobilizaciju dodatnih vojnih resursa za zaštitu važne infrastrukture smještene u regiji Baltičkog mora.

Nakon niza događaja u sjevernim vodama, manevar je povučen.

Prema zajedničkoj izjavi koju su dali ministri obrane deset zemalja, očekuje se da će dodatni pomorski i zračni resursi biti stacionirani u središnjoj regiji kako bi se zaštitila vitalna podvodna infrastruktura.

Kako su naveli, JEF se nikada dosad nije pozivao na obrambenu klauzulu. Njihove nadolazeće akcije trebale bi započeti početkom prosinca.

JEF je koalicija sastavljena od 10 zemalja, predvođena Velikom Britanijom, s primarnim fokusom na operativnu obranu u sjevernoj Europi. Ovaj savez također uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Latviju, Litvu, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku, radeći zajedno na postizanju zajedničkih ciljeva.

Prema švedskom ministru obrane Palu Jonsonu u intervjuu na javnom kanalu SVT, otprilike 20 ratnih brodova bit će poslano u Baltičko more i druge regije sjevernog Atlantika kako bi odgovorili na trenutnu sigurnosnu situaciju i ponudili poboljšanu zaštitu bitne podvodne infrastrukture.

Izraz “Signal Rusiji” često se koristi za označavanje izjave ili radnje namijenjene prenošenju poruke ruskoj vladi. To je skraćeni način da se pokaže da je određeni potez osmišljen kako bi se poslala jasna i nedvosmislena poruka onima na vlasti u Moskvi.

Prema njegovoj izjavi, pojačanje vojske je imperativ kako bismo se suočili s “teškim stanjem sigurnosti u svijetu, posebno u našoj blizini”.

“Jonson je naglasio nužnost izvođenja takvih operacija ne samo kako bi se zaštitila naša kritična infrastruktura, već i kako bi se prenijela poruka Rusiji.

U listopadu su zemlje JEF-a sklopile pakt o jačanju sigurnosnih mjera u Baltičkom moru, nakon zatvaranja podvodnog plinovoda između Finske i Estonije zbog curenja koje su navodno uzrokovale vanjske sile. Naknadno je otkriveno da je podvodni kabel koji povezuje Švedsku i Estoniju također bio ugrožen.

Nakon istrage, finska policija je utvrdila da je cjevovod oštetilo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio blizinu. Unatoč razrješenju, događaj je izazvao nagađanja i pojačao tjeskobu.

Tijekom mjeseca rujna 2022. uništen je plinovod Sjeverni tok, koji je transportirao plin iz Rusije u zapadnu Europu kroz Baltičko more. To se dogodilo tijekom razdoblja sukoba između Moskve i ostatka Europe zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Oglasi - Advertisement