Američki predsjednik Joe Biden priredio je prijem u Bijeloj kući povodom Hanuke. Bajden je rekao da, da Izrael ne postoji, nijedan Jevrej na svijetu ne bi bio siguran. Govoreći na prijemu, predsjednik je rekao da će Sjedinjene Države “nastaviti pružati vojnu pomoć Izraelu dok ne eliminišu Hamas, ali mi moramo biti oprezni – i oni moraju biti oprezni. Mišljenje širom svijeta može se promijeniti preko noći, a mi To ne može se dozvoliti da se dogodi.”

Naglasio je da je njegova podrška Izraelu i jevrejskom narodu nepokolebljiva. „Bez Izraela, nijedan Jevrej na svetu nije siguran“, rekao je Bajden uz gromoglasan aplauz. Američki predsjednik je dodao da se prije nekoliko godina suočio s problemima i kritikama kada je rekao “ne morate biti Jevrej da biste bili cionista, a ja sam cionista”.

Prva dama Jill Biden i drugi gospodin Doug Emhoff također su prisustvovali događaju zajedno sa skoro 800 gostiju. Među pozvanima su preživjeli Holokaust, članovi Kongresa, državni i lokalni zvaničnici, zabavljači i vođe svih jevrejskih vjerskih denominacija, objavila je Bijela kuća.

Oglasi - Advertisement