Ivanjica se posljednjih dana suočila s velikim snježnim padalinama koje su uzrokovale značajne probleme na elektroenergetskoj mreži. Kao rezultat toga, tisuće stanovnika koji žive u planinskim selima ostali su bez struje.

Selo Kovilje kod Ivanjice, u neposrednoj blizini obitelji Bojović, trenutno je u teškoj situaciji. Bez struje su bili osam mučnih dana, a Bogojavljenje na Mratindan bili su primorani proslaviti u potpunom mraku. Da stvar bude gora, imaju tek rođenu bebu staru jedva šest tjedana, a povjeravaju se da se teško nose s tim okolnostima.

Briga o maloj bebi nevjerojatno je izazovan zadatak. Dojenče zahtijeva često presvlačenje, pranje i kupanje, što može biti iscrpljujuće. Nadalje, proces zagrijavanja vode i ručnog pranja dodatno otežava. Situacija je katastrofalna za Miloša Bojovića i njegovo selo jer im je nedavno nestalo struje, pa su morali slaviti bez struje. Kako bi ostali povezani sa svijetom, moraju putovati u susjedno selo kako bi napunili mobitele koji se zbog stalne upotrebe brzo isprazne. Kako se zima približava, oni nisu sigurni s kakvim će se izazovima suočiti sljedeći. Nesigurna su vremena u selu Kovilje.
Obitelj se suočava s dodatnom poteškoćom jer im zalihe mesa i hrane za zimu prijeti kvarenjem ako se struja brzo ne vrati.

Mala zajednica živi u selu gdje se pomno pripremaju za hladne mjesece stvarajući zalihe hrane i potrebnih potrepština tijekom toplijih dana. Ivanjica je udaljena oko 35 kilometara i ne mogu često odlaziti u grad po namirnice. Što uštede, to imaju, ali šteta je što će meso propasti u zamrzivaču. Miloš izražava nadu u pomoć jer nisu sigurni što učiniti u ovoj situaciji.
Lokalne ekipe dale su sve od sebe kako bi otklonile kvarove, no pokazalo se da sami napori nisu dovoljni. Pomoć vanjskih kolega i angažman službi na nacionalnoj razini nužna je za potpunu uspostavu ispravnog funkcioniranja.

Na ostatku teritorije Ivanjice stanje se stabilizovalo. Kućanstva koja su do sada zbog velikog snijega bila bez struje sada su dobila struju.

Trenutno velika većina trafostanica ima struju, a ceste su plovne. Povoljni vremenski uvjeti uvjetuju brzo otapanje snijega. Zahvaljujući pomoći dobronamjernih pojedinaca i električara iz okolnih općina u sastavu EPS-a, uspjeli smo doći do svakog domaćinstva i riješiti problem. Obitelj Bojović iz Kovilja ima najveću pažnju i marljivo radimo na rješavanju njihovih problema sa strujom. Predsjednik MO Ivanjica Momčilo Mitrović uvjerava nas da se poduzimaju sve potrebne mjere za njihovo što brže rješavanje.

U svakom godišnjem dobu plovni su pravci koji vode do općine Ivanjica, uključujući i stazu koja povezuje Ivanjicu i Novi Pazar preko Odrvaćenice. Ova ruta se često smatra jednim od najopasnijih segmenata u Srbiji kada dođe zima.

Oglasi - Advertisement