Milena Pavićević, koja ima 87 godina, živi sama u trošnoj kući u centru Gnjilana. Nema društva i ničega što bi je zaokupilo, jer nema nikakvih knjiga. Jedini posjetitelji koje prima su psi lutalice koje hrani oskudnim korama kruha. Unatoč mirovini od 200 eura, jedva uspijeva podmiriti svoje troškove, uključujući račune i hranu. Možda se čini nesretnim, ali prednost je u tome što slijedi vegetarijansku prehranu jer si ne može priuštiti kupnju mesa.

Svetlana, koja je zaposlena na Kosmetu, upoznala me je sa pričom bake Milene. Ranije je Svetlana posjetila Gnjilane i upoznala stariju gospođu koja je imala običaj hraniti pse lutalice. Svetlana je krenula naprijed i pomogla tako što je neke od njih sterilizirala, neke usvojila i dala baki deke i ormar pun odjeće. Svetlana godinama nije imala pojma gdje se starica nalazi. Međutim, dok su pratili dvojicu talijanskih kolega na radnom putu u Gnjilane, u uskom dvorištu koje se nalazi iza centra naišli su na odškrinutu kapiju.

Nakon dugih osam godina baka Milena me napokon prepoznala. Međutim, bilo je žalosno vidjeti da se stanje kuće i njezine okoline dodatno pogoršalo. Baka nas je zamolila da ne ulazimo u kuću, srameći se njenog stanja. Dok smo stajali vani, Ali je izašao iz kuće držeći vrećicu “crnačkih” bombona i ponudio nam svakom po šest od osamnaest unutra. Svetlana je ispričala incident za Kurir.
Budući da je veliki ljubitelj pasa, Svetlana je sa sobom ponijela 20 kg hrane za pse. Nadalje, vlasnik obližnje tvornice, koji je slučajno bio Albanac, jamčio je da će osigurati hranu za pse. Talijani, koji su bili duboko pogođeni situacijom, kupili su od bake deset vrećica hrane uključujući tjesteninu, rižu i povrće.

Svetlana ga opisuje kao osobu koja ima i brzu pamet i oštar jezik. U međuvremenu, ona sama djeluje nevjerojatno upućena i radoznala, raspitujući se o transportu srpske robe na Kosmet i nepostojanju novina. Čini se da njezino siromaštvo samo pojačava osjećaj izoliranosti. Unatoč okolnostima u kojima se nalazi, izražava želju da nauči turski i zatražila je srpsko-turski rječnik. Osim toga, naručila je knjige Maksima Gorkog i drugih autora.

Broj telefona moje bake dao mi je on.

“Čuvši zvono telefona, bakin glas odjekuje kroz slušalicu i pita: “Jesi li to ti, Svetlana?” prepoznajući moj poznati glas.

Iako nema druge osobe na koju bih se mogao osloniti za nadu, zadovoljan sam. Navodi da se rodila 18. studenoga 1936. u Skoplju, gdje su njezini roditelji u to vrijeme bili stacionirani. Osim toga, na Kosmetu je boravio od 1946.

Tijekom ranog obrazovanja pohađao sam osnovnu školu prije nego što sam prešao u gimnaziju. Tijekom svog života još nisam bio zaposlen i ostao sam neoženjen bez bliže obitelji. Moje trenutno prebivalište je u kući mog djeda po majci, koja ima parcelu nešto veću od jednog jutra. Sama kuća je građena 1970-ih godina i sastoji se od hodnika, male sobe i veće sobe. To je stara građevina, još iz osmanskog doba i vjeruje se da se prenosila kroz pet-šest generacija, prenijela je za Kurir moja baka Milena.
Dok struja postoji, voda je dostupna samo izvan kuće. Mala struktura prikazana na slici, prekrivena metalnim limom, prije je bila kupaonski hodnik, ali je vodovod u međuvremenu uklonjen. Dotični se preživljava isključivo od očeve mirovine koju prima od navršene 45. godine života.

Porijeklo mog izvora je iz Beograda i košta manje od 24.000 dinara. Sljedećeg ponedjeljka idem u Šilovo po mirovinu jer se tamo nalazi srbijanska pošta. Moj način prijevoza je vožnja taksijem od šest eura. Kad trebam podići novac, odem u mjenjačnicu gdje kupim 200 eura po tečaju 118.080. Ostalih 240 dinara od mojih 24.000 dobijam u kusuru. Predstoji isplata dodatnih 20.000 umirovljenika, au siječnju će i moja mirovina dobiti povećanje. Baka napominje da će zbog toga imati nešto više novca, a zatim nastavlja.

Za grijanje koristim radijator, što rezultira računom za struju od 50 eura. Nisam znao da pet do šest dana nisam platio račun za vodu, jer nije bilo obavijesti. Osim toga, ne izlazim izvan svog doma. Uspio sam uštedjeti 30 eura, što mi je omogućilo da otplatim 20 eura duga kad mi stigne mirovina, ostavljajući 10 eura duga. Rečeno mi je da je to izvediv plan akcije.

Kad god dođe u Šilovo, obavezno posjeti Dom zdravlja jer jedino tamo može dobiti potrebnu dokumentaciju. Isti dokument nije moguće dobiti u Prištini.

Što se šopinga tiče, radije kupujem samo ono najnužnije. Kao vegetarijanac od 1959. godine, imam jednostavnu prehranu i ne upuštam se u ekstravagantne kupnje. Eliminirao sam potrebu za proizvodima kao što su maslinovo ulje, šećer i brašno sa svog popisa namirnica. Umjesto toga, odlučujem se za razno povrće kao što su grašak, mahune, grah i paprika, između ostalog.

Prema njezinim riječima, psi slobodno šetaju i istražuju gdje god im se prohtije, a zbog toga često završe u njezinom dvorištu na odmor.

“Objašnjava da ima samo kruh za ponuditi jer trenutno nema druge namirnice. Također pojašnjava da je voda dostupna za konzumaciju. Meso nije opcija jer ga ne drži pri ruci.

Svetlana je obećala da će joj donijeti knjigu, a to je jedino što želi. Osim toga, žudi da joj netko pošalje knjigu.

U Šilovu je na korištenje dostupan poštanski ured. Planiram to iskoristiti kad odem u mirovinu. Najvažnija mi je autentičnost – bila ona u formi autobiografije ili putopisa, cijenim samo istinu.

U Šilovoj pošti svima poznata osoba je baka Milena.

Čim su čuli da je dotična žena pročitala brojne knjige, uzviknuli su: “Mora da je iskusna baka s bogatim znanjem!

Slanje knjiga ili bilo kojih drugih stvari baki Mileni iz središnje Srbije nemoguće je zbog oduzimanja predmeta od strane kosovske carine. No, postoji rješenje – pošaljite knjige Kuriru (uputstvo je navedeno), a mi ćemo ih poslati baki Mileni kad to bude moguće. Ključno je da je svjesna da se njezine knjige drže za nju.

Fizička lica iz bilo kog dela Srbije imaju mogućnost plaćanja usluga direktno u lokalnoj pošti. Uplata će biti promptno doznačena primatelju u Šilovo, kako je navedeno u priloženim uputama. To dopušta mogućnost angažiranja bake i djeda za potrebne popravke u kućanstvu, uključujući kupaonicu.

Nadolazećim danima treba pristupiti s odvažnošću, poput manira hrabrog čovjeka.

Oglasi - Advertisement