Svjedočeći videosnimci pada zrakoplova Japan Airlinesa prilikom slijetanja u zračnu luku Haneda u Tokiju, čini se da je pravo čudo da nitko nije poginuo. Nažalost, pet od šest članova posade u avionu japanske obalne straže Dash 8 izgubilo je živote. No, nevjerojatna je vijest da je svih 379 putnika i članova posade Airbusa A350 uspjelo preživjeti razornu nesreću.

Svih 379 putnika u zrakoplovu uspješno je spašeno jer je zrakoplov bio zahvaćen plamenom na pisti. Ključni faktor koji pridonosi njihovom opstanku? Odlučili su napustiti sve svoje vrijedne stvari

Svih 379 putnika iz gorućeg zrakoplova uspješno je spašeno, a razlog njihovog spašavanja je to što su ostavili sve svoje vrijedne stvari.
Zaista je pravo čudo da nitko nije teže ozlijeđen kada se zrakoplov Japan Airlinesa srušio pri slijetanju na tokijsku zračnu luku Haneda. Nažalost, pet od šest članova posade na zrakoplovu japanske obalne straže Dash 8 izgubilo je živote. Međutim, izvanredna je vijest da je svih 379 putnika i članova posade u Airbusu A350 uspjelo preživjeti nesreću.

Istrage koje su u tijeku nastavljaju istraživati ​​detalje incidenta u kojem je zrakoplov JAL-a eruptirao u vatrenu kuglu, a stručnjaci pripisuju uspješnu evakuaciju kombinaciji stroge sigurnosne kulture Japan Airlinesa i poštivanja modernih sigurnosnih standarda.

CNN-u je Graham Braithwaite, profesor specijaliziran za sigurnost i istrage nesreća na britanskom sveučilištu Cranfield, rekao kako je bio iznenađen i laknulo sadržajem videa, posebice zbog činjenice da su svi uspjeli pobjeći neozlijeđeni.

Japan Airlines postao je siguran zračni prijevoznik zahvaljujući katastrofalnoj nesreći koja se dogodila prije četiri desetljeća.
Prema Braithwaiteu, iznimna predanost zračnog prijevoznika sigurnosti i obuci posade učinila je manje iznenađujućim to što su uspjeli nositi se s ozbiljnim udarcem i izazovom koji je postavljen pred njihov zrakoplov s takvom stručnošću.

Bila je to zapravo razorna nesreća prije gotovo četiri desetljeća koja je odigrala značajnu ulogu u uspostavljanju Japan Airlinesa kao iznimno sigurnog zrakoplovnog prijevoznika.

Najsmrtonosnija pojedinačna zrakoplovna nesreća u povijesti dogodila se 12. kolovoza 1985., kada se JAL-ov let 123, koji je letio iz Tokija za Osaku, tragično srušio, što je rezultiralo gubitkom 520 od 524 putnika u avionu. Ovaj razorni događaj bio je izravna posljedica nemarnog popravka repa koji su proveli Boeingovi tehničari, a ne zrakoplovna tvrtka, kao odgovor na prethodni incident. Čak i nakon svih ovih godina, još uvijek drži rekord za najveći broj smrtnih slučajeva u jednoj zrakoplovnoj nesreći.

Prema Braithwaiteu, zrakoplovna tvrtka je nedvojbeno bila jako pogođena ovim incidentom. U društvu kao što je Japan, kolektivni osjećaj odgovornosti naveo ih je da odmah poduzmu mjere kako bi spriječili bilo kakve buduće događaje. Stoga, kada se suoče s nedaćama, oni to vide kao priliku za stjecanje znanja i poboljšanje svoje prakse. Svaki pad se vidi kao prilika za rast i poboljšanje.

Nesreća je ostavila trajan utjecaj na način razmišljanja tvrtke, postavši sastavni aspekt njihovog cjelokupnog mentaliteta.
Godine 2005. JAL je priznao da se značajan broj njegovih zaposlenika ne sjeća nesreće koja se dogodila prije dva desetljeća. Kao rezultat toga, tvrtka je uspostavila određeno područje u svom korporativnom sjedištu za izlaganje fragmenata olupine i dijeljenje narativa uključenih posade i putnika.

Braithwaite naglašava važnost toga da novi zaposlenici shvate izazove koji se pojavljuju kada stvari krenu po zlu. Utjecaj ranije spomenute nesreće nastavlja oblikovati način razmišljanja tvrtke, čak i nakon gotovo četrdeset godina.

Prema Braithwaiteu, iznimna izvedba posade u ovom slučaju može se pripisati njihovom pridržavanju vrlo rigoroznog skupa standardnih operativnih procedura i njihovom besprijekornom izvršavanju zadataka.

Upravo je razjašnjen razlog zašto smo odlučili letjeti s njima.
Unatoč neizvjesnosti oko uzroka nesreće u utorak, Braithwaite naglašava da uspješna evakuacija služi kao jasan dokaz pozitivnog ugleda Japan Airlinesa, pružajući uvjerljive dokaze za odabir njih kao željenog zračnog prijevoznika.

Airlineratings.com dosljedno stavlja JAL na vrh ljestvice najsigurnijih svjetskih zrakoplovnih prijevoznika. Geoffrey Thomas, glavni urednik, potvrđuje da Japan Airlines održava izvanrednu sigurnosnu evidenciju od 1985. godine. Međutim, važno je napomenuti da nedavna nesreća nije bila rezultat nemara od strane zrakoplovne kompanije. Umjesto toga, to je uzrokovano greškom u popravku koji je izvršio Boeing.

Prema Thomasovim riječima, u razgovoru s CNN-om, naša je web-stranica zrakoplovnoj tvrtki dodijelila ocjenu od sedam zvjezdica i potvrdila njezin uspješan završetak svih značajnih sigurnosnih revizija. Dodatno, japansko regulatorno tijelo za sigurnost zračnog prometa premašuje globalni prosjek u osam ključnih točaka kriteriji nadzora.

Prema Braithwaiteu, incidenti na pisti, iako rijetki, mogu biti katastrofalni.

Oglasi - Advertisement