Među prevarenima na proslavi Nove godine u Sarajevu je i turist iz Srbije Neven Pribojan. U razgovoru za N1 donosi prikaz stvarnih događaja.

Neven objašnjava da se zapravo radi o postavljanju fiktivnog smještaja na Booking.com od strane pojedinca ili grupe. Išli su toliko daleko da su izmišljali pozadinu, korisnička iskustva i korisničke račune, a sve kako bi ostavili dojam da su ovaj smještaj rezervirali i pozitivno ocijenili prethodni gosti. Ovaj prikaz oslikao je sliku pouzdane ustanove koja nudi pristojnu kvalitetu po razumnoj cijeni. Neven je isključivo zbog te iluzije pristao platiti unaprijed. Neven dalje spominje da su on i još četvorica putovali u Sarajevo.

Prema njegovim riječima, nije bilo dokaza koji bi sugerirali da je riječ o prijevari. Ipak, postojao je jedan aspekt koji je pobudio sumnju, iako nije u konačnici odredio njegovu autentičnost.

“Ova turistkinja iz Srbije ističe da je nakon razmišljanja na vidjelo izašao određeni aspekt koji možda nije bio vidljiv na Google kartama, iako to nije presudno. To je sve. Slike uz popise i opis objekta bili su dosljedni, što ukazuje na kohezivna cjelina. Prethodna navodna iskustva gostiju bila su uglavnom pozitivna, dolazila su s raznih lokacija diljem svijeta, s nekoliko manjih pritužbi, neke detaljnije od drugih. Pojedinci različitih osobnosti izražavali su svoja mišljenja na različite načine, tako da nije bilo indikacija koje bi nas dovele do zaključak”, objašnjava srpski turist.

Predan je iznos od 600 eura za smještaj koji zapravo nije postojao. Motiv za izbjegavanje korištenja Bookinga za plaćanje bio je nepostojanje zahtjeva stranice u pogledu načina plaćanja koji korisnici odaberu.

Neven zaključuje objašnjavajući da je prevarant osmislio narativ u kojem se obično plaća po dolasku. Međutim, zbog velike potražnje tijekom novogodišnjih praznika i učestalosti otkazivanja u zadnji tren, sada iz predostrožnosti zahtijevaju plaćanje unaprijed od gostiju. Na taj način mogu osigurati ozbiljnost gostiju. Nevenu osobno ovaj dogovor nikada nije bio sumnjiv, jer je potkrijepljen brojnim pričama prijašnjih fiktivnih gostiju.

Većina zavedenih putnika uglavnom se sastoji od pojedinaca koji dolaze iz lokalnog područja. Ipak, zahvaljujući brzoj reakciji Grada Sarajeva i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, brzo im je organiziran odgovarajući smještaj.

U razgovoru za N1 Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, detaljno je opisao nesretne okolnosti i značajan broj pojedinaca koji su dovedeni u zabludu.

Skupina od približno 150 pojedinaca postala je žrtva prijevarne sheme, iako točan broj pogođenih osoba ostaje neizvjestan zbog zamršenosti i predumišljaja uključenih u ovu razrađenu internetsku prijevaru. Iz pouzdanih izvora saznajem da je MUP KS upoznat s identitetom počinitelja, jer je ova osoba sličnu prijevaru izvršila prošle godine i već je privođena. Ključno je istaknuti našu brzu reakciju u rješavanju situacije i osiguravanju dobrobiti pogođenih turista. Uključivanje turističkih vodiča i proaktivan pristup raznih institucija pokazali su našu predanost rješavanju problema. Ohrabrujuće je da su pogođeni pojedinci izrazili namjeru da ponovno posjete Sarajevo, čvrsto svaljujući krivnju na prevaranta, a ne na sam grad. Naime, u ovom incidentu prevarena je i globalno priznata platforma Booking.com, jer je prevarant manipulirao adresama i uložio sredstva za generiranje povoljnih recenzija, koje Booking.com pomno prati. Nadalje, neki su pojedinci zaobišli Booking.com i izvršili izravna plaćanja unaprijed, nenamjerno postali žrtve prijevare. Fazlagić je naglasio važnost ovih detalja.

Oglasi - Advertisement