Anemija, uzrokovana nedostatkom gvožđa, je zdravstveno stanje koje ne smije biti ignorisano. Gvožđe je neophodno za brojne metaboličke procese u tijelu, uključujući sintezu hemoglobina i mioglobina, te je vitalno za transport kisika do ćelija i održavanje mišićne mase i imuniteta. Sadržaj gvožđa u ljudskom tijelu varira, a o njegovom balansu odlučuju faktori poput unosa, skladištenja i gubitaka gvožđa.

Dnevne potrebe za gvožđem razlikuju se s obzirom na dob, pol i zdravstveno stanje pojedinca, pri čemu muškarci trebaju oko 10 miligrama dnevno, a žene od 18 do 22 miligrama zbog menstrualnih gubitaka.

Gvožđe u Ishrani

Nedostatak gvožđa može dovesti do hipohromne anemije, najčešće prehrambene bolesti na svijetu. Simptomi kao što su umor, bljedilo, glavobolja, lupanje srca i smanjen imunitet su rani znaci ovog stanja. Važno je uzimati gvožđe putem hrane, uzimajući u obzir individualne potrebe i stanje tijela.

Prehrana i Anemija

Pravilna ishrana je ključna u prevenciji i liječenju anemije. Hrana bogata gvožđem uključuje:

  • Jetra, meso (posebno piletina i ćuretina), riba (tuna, školjke)
  • Pasulj, rotkvica, sušeno voće, žumanjak
  • Crveni luk, koštunjavo voće, sjemenke, zeleno lisnato povrće
  • Namirnice bogate bakrom kao što su sir, žumanca, plodovi mora, integralne žitarice, zeleno povrće, kajsije, trešnje i suhe smokve, koje pomažu apsorpciji gvožđa

Priprema Hrane i Absorpcija Gvožđa

Kuvanje u željeznim posudama može povećati sadržaj gvožđa u hrani. Važno je izbjegavati monotonu ishranu i prekomerno konzumiranje alkohola, kafe i čaja, koji mogu ometati apsorpciju gvožđa. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, stoga je preporučljivo konzumirati hranu bogatu ovim vitaminom.

Savjeti za Ishranu kod Anemije

  • Uključite u ishranu salatu od mlade koprive s limunovim sokom i maslinovim uljem
  • Pivski kvasac kao dodatak folnoj kiselini
  • Čaj od koprive
  • Bilje poput vlasca, peršuna, cilantra i listova maslačka

Ako unos gvožđa putem hrane nije dovoljan, mogu se uzimati suplementi gvožđa po savjetu liječnika. Prekomjeran unos gvožđa može biti toksičan, stoga je važno pratiti preporučene doze. Raznovrsna ishrana, bogata svježim voćem i povrćem, te smanjeni unos alkohola, kafe i gaziranih pića, ključni su u održavanju zdravog nivoa gvožđa u tijelu.

Oglasi - Advertisement