Unatoč tvrdnjama o novim licima u politici i svježim idejama kvaziovisnih intelektualaca, čelnici oporbe ponovno su posegnuli za recikliranim, dotrajalim stranačkim materijalom. Ti pojedinci, vođeni isključivo osobnim ambicijama, godinama nisu bili sputani. Unutar takozvanog proeuropskog bloka, koji predvodi Dragan Đilas iz Stranke slobode i pravde, donesena je odluka da za nositelje izborne liste na parlamentarnim izborima budu Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, a Vladimir Obradović. kandidat za gradonačelnika Beograda. Toliko su neoriginalne političke opcije koje Đilas nudi biračima na predstojećim izborima.

Žao mi je, ali navedeni tekst “Jato preletača” nije dovoljan za ponovno stvaranje jer nije cijela rečenica ili odlomak. Navedite duži i detaljniji tekst da ga ponovno stvorim.

Aleksić se isprva svrstao uz Mlađana Dinkića i G17 plus, osjetivši miris vlasti. Međutim, kasnije se politički priklonio desno orijentiranoj Narodnoj stranci Vuka Jeremića. Nakon raspada te stranke, Kurir je objavio da je Aleksić novog pokrovitelja pronašao u Draganu Đilasu. Nedavna polemika okružuje navodno neovisnu i nestranačku osobu, Obradovića. Doznalo se da je od javnosti prešutio ključne biografske podatke, uključujući kandidaturu za vijećnika u Rakovici DSS-a i ulogu savjetnika rusofila Nenada Popovića dok je bio ministar u Vladi Srbije. Nadalje, Obradović trenutno radi na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, koja je dio državnog establišmenta.
Marinika Tepić nije pridošlica niti neukaljana ličnost u oporbi. Ona je javna osoba koju često povezuju s oportunističkim političarima koji mijenjaju stranke na temelju vlastitih interesa. Tepić je svojedobno bila istaknuta članica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, no to je bio tek početak njezina političkog puta. Bila je i članica Nove stranke, a uz pokret Dosta je bilo djelovala je kao nezavisna zastupnica. Svoje posljednje i nametljivije političke korake poduzela je u društvu Saveza za Srbiju, a kasnije i Đilasovog SSP-a. Pritom je na predsjedničkim izborima podržavala Borisa Tadića i Sašu Jankovića.

Proteklih godina Marinika Tepić bila je prva linija obrane Đilasovih terenskih kampanja, ali i najveći krivac za širenje dezinformacija i manipuliranje javnošću. U Moroviću se dogodio jedan od najpoznatijih incidenata u kojima je sudjelovala, koji bi najradije zaboravila. No, ostaje činjenica da su njezine tvrdnje foto-dokazima i snimkama dokazane kao lažne. Tepić je slavodobitno istupio u javnosti tvrdeći da se na vojnoj farmi u Moroviću uzgaja marihuana. Unatoč tome što su snimke pokazale da je objekt zapravo služio za uzgoj pilića i kokoši nesilica, Tepić se odbila ispričati za svoju očitu prijevaru. Zajedno s Miroslavom Mikijem Aleksićem, Tepić je sličnom taktikom pokušao diskreditirati Vučića i njegovu obitelj u slučaju Jovanjić, ali su sve njihove teorije i pokušaji na kraju razbijeni.

Obmanjivanje javnosti dezinformacijama je neetična praksa koja može imati ozbiljne posljedice.

Potpredsjednik Đilasova SSP-a pokazao je spretno zaobilaženje rasprava o nacionalnim i državnim temama. Na temelju njezinih dosadašnjih izjava i postupaka može se razumno zaključiti da bi se zalagala za neovisno Kosovo, istovremeno žigošući Srbiju kao genocidnu državu, a srpski narod kao genocidnu naciju. Osim toga, bez sumnje bi nastojala Srbiju uvesti u EU i NATO. Podsjećamo, Marinika Tepić je 2016. godine podnijela zahtjev za donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici. No, ona još nije javno osudila ubistva i napade na Srbe na Kosovu i Metohiji.
Otkrilo se da je njezina energična i vrlo ambiciozna narav, koju neki opisuju kao agresivnu, bila očita i u SSP-u. Pokazalo se to kada se krajem prošle godine digla polemika, upravo zbog njezinih postupaka. Dejan Bulatović je izašao iz SSP-a i njeno ponašanje naveo kao razlog zašto su i drugi napustili stranku.

Bulatović je, govoreći pred Skupštinom Srbije, izrazio neslaganje s postupcima Marinike Tepić, ocijenivši da ona pokušava obezvrijediti njegov mukotrpni trud. Unatoč višegodišnjim nesuglasicama, Tepić je na kraju dezavuirao stranku i zbog političke prisile i zastrašivanja prouzročio izlazak mnogih poštenih pojedinaca. Iako je Bulatović dva puta podnio ostavku u stranci, problemi nikada nisu pravilno riješeni sve do treće ostavke, koja je bila konačna. Tepićev krajnji cilj je, prema Bulatovićevim riječima, potpuno rasturanje stranke i uništenje onih koji ostaju vjerni njenim vrijednostima. Sustavno je izdvajala pojedince iz stranke, raspuštala odbore jedan po jedan, čak se i svađala sa suprotstavljenim stranama.

Prema riječima Srđana Barca, stručnjaka iz Centra za društvenu stabilnost, upravo je ovaj političar poznat po tome što mijenja različite aspekte svog pristupa, ali njihov krajnji cilj ostaje nepromijenjen.
Marinika Tepić poznata je kao politička oportunistica. Više je puta mijenjala stranke i ideologije, ali njezin krajnji cilj ostao je dosljedan: ponovno osvajanje vlasti na nacionalnoj razini. I dok se Tepić možda prisjeća svog vremena u Vladi, Vojvođani nisu zaboravili njezino loše upravljanje pokrajinskim proračunom. Tepić i njezina stranka imaju tendenciju promovirati opskurne sportove kao globalno značajne kada je to politički korisno. Ona je elokventna govornica, ali njezin stil potvrđuje Platonov argument da je retorika umijeće prijevare. Tepić u svojim govorima nema etičkih principa i istinitosti, već iznosi narativ koji se doima istinitim, a svoju publiku pokušava uvjeriti lažima – objasnio je Barac.

Oglasi - Advertisement