Mark Stone, dopisnik porijeklom iz Amerike, trenutno je stacioniran u Sderotu, gradu koji se nalazi u južnom Izraelu. Njegova uloga ratnog izvjestitelja podrazumijeva analizu najnovijih vijesti s ratišta na tom području.

Prema izvješćima britanske televizije, Stoneov odgovor bio je potaknut objavom Izraela da su njegove vojne snage opkolile podzemno skrovište Yahya Sinvara, vođe Hamasa.

Stone je primijetio da ako je izjava doista istinita, ima veliko značenje. Sinvar je vodio Hamas u Pojasu Gaze dulje vrijeme i očito je da je on glavna figura koja stoji iza operacija grupe, prema Stoneu.
Prema Sky Newsu, Yoav Galant, izraelski ministar obrane, izvijestio je da je Sinvar trenutno u okruženju. Međutim, nisu dane daljnje informacije o tome gdje se nalazi bunker u kojem se nalazi vođa Hamasa, niti što će sljedeći koraci uključivati.

Prema Stoneu, Izraelci zahtijevaju oblik naknade. Kako bi to postigli, moraju ostvariti značajan trijumf, au idealnom slučaju, ako su u stanju proglasiti smrt vođe Hamasa, to bi bilo značajno postignuće.
Prema njegovoj izjavi, ishod takve akcije vjerojatno bi rezultirao širom eskalacijom na cijelom Bliskom istoku.

Stone je izjavio da bi, ako bi se takav događaj dogodio, nedvojbeno imao značajan utjecaj na regiju. Posljedice bi nedvojbeno izazvale reakciju Hezbollaha, Hamasovog saveznika koji se nalazi na sjeveru. Trenutačno je regija u stanju povišene napetosti.

Oglasi - Advertisement