Iskusni vrtlari su upoznati s dvjema efikasnim metodama sadnje paradajza koje pomažu biljci da postane otpornija na bolesti i vremenske neprilike.

Bočno Sađenje

Paradajz ima sposobnost da razvija korijenje gdje god stabljika dodiruje zemlju. Dublje sađenje sadnice paradajza omogućava razvoj većeg i jačeg korijenskog sistema. Veći korijenski sistem omogućava bolju apsorpciju hranljivih materija i vode. To također pomaže biljci da ostane uspravna u uslovima jakog vjetra. Najbolji trenutak za sadnju paradajza je kada sadnica naraste na 15 do 30 centimetara.

Preporučuje se da se paradajz sadi duboko, do dvije trećine visine biljke. Prilikom sadnje nije neophodno uklanjati donje listove i stabljike – oni se mogu zakopati s ostatkom biljke.

Priprema Tla

Prije sadnje, važno je osigurati da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Rastresito zemljište olakšava rast novog korijenskog sistema. Preporučuje se prekopavanje zemljišta i dodavanje komposta.

Metode Duboke Sadnje

  1. Metoda dubokih rupa: Najčešća metoda, ali može biti izazovna na zbijenom tlu. Rupa bi trebala biti dovoljno duboka da zakopa veći dio stabljike.
  2. Metoda rova – sadnja bočno: Idealna je za zbijeno tlo ili kada nije moguće iskopati dovoljno duboku rupu. Jarak treba biti dubok oko 15 centimetara i dužine dve trećine visine biljke. Biljka se polaže na stranu pod blagim uglom, a gornji listovi ostaju izloženi.

Zalivanje

Nakon sadnje, važno je obilno zalijevanje. To potiče korijenje da raste prema dolje, iskorištavajući prednost dubokog sađenja. Redovito i obilno zalivanje tokom cijele vegetacijske sezone ključno je za održavanje zdravog i snažnog korijenskog sistema.

Oglasi - Advertisement