Kunica, poznata i kao hajdučica, hajdučka trava, stolisnik, ranjenik, kostrijet, ravan, roman ili romonika, smatra se “spasom za sve teškoće” u starim biljnim knjigama. Ova biljka, bogata istorijom upotrebe u liječenju, sadrži 90% kalcijuma i poznata je po svojim snažnim učincima na pročišćavanje krvi i eliminaciju dugotrajnih bolesti.

Ljekovita svojstva Kunice

  1. Gorka droga: Sadrži visoke količine gorkih materija i eteričnih ulja. Zbog ovih sastojaka, biljka se ubraja u gorke droge.
  2. Sastojci: Nadzemni dio biljke sadrži eterično ulje, flavonoide, vitamin K, ahilein, smole, sterole i tanine. Eterično ulje se dobija destilacijom i sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen i borneol.
  3. Ljekovitost: U narodnoj medicini, koristi se za poboljšanje apetita, olakšavanje želučanih tegoba i nadimanja, teškog varenja, zacjeljivanje rana i ublažavanje bolova.
  4. Primjena: Kunica se koristi u obliku čaja, a primjenjuje se i spolja kao antiflogistik u vidu ispiranja, kupki i obloga.
  5. Specifična primjena: Posebno je efikasna u liječenju ženskih reproduktivnih problema, upala živaca, migrena, vrtoglavica, mučnine, očnih oboljenja, kao i kod gihta, reumatizma i dijabetesa.

Recepti s Kunicom

  1. Liječenje bijeloga pranja: Mješavina lista i cvijeta kunice, kamilice, kadulje i lišća koprive se koristi za ispiranje rodnice i kao čaj za unutrašnje tegobe.
  2. Čaj protiv nadimanja: Mješavina kunice, kantariona, gorke djeteline, lincure, metvice paprene i komorača se koristi kao čaj.
  3. Liječenje kamena u žuči: Mješavina lista i cvijeta kunice, rosopasa, smilja, aniša, metvice paprene i ploda sene se koristi kao čaj.
  4. Iskašljavanje poslije upale pluća: Mješavina tetrljana, kičice, timijana i izopa se koristi kao čaj.
  5. Unutarnja krvarenja: Ekstrakt od kunice se koristi za zacjeljivanje unutarnjih rana i čišćenje organizma.

Napomena

Neki ljudi mogu razviti alergiju na hajdučku travu, posebno osjetljivi na koži. Preporučuje se oprez i umjerenost u korištenju.

Oglasi - Advertisement