Jučer se u medijima povela velika polemika nakon što je otkriveno da je Marija Šerifović, jedina srpska pobjednica Eurosonga, uz pomoć surogat majke uspješno rodila bebu. Ova vijest stigla je nakon što je pjevačica navodno bila angažirana u službenom procesu traženja surogat majčinstva u razdoblju od dvije godine.

Prema riječima odvjetnika Strahinje Milovanovića, proces začeća djeteta preko surogat majke u Americi je vrlo reguliran, uz strogo poštivanje zakonskih protokola i pedantnu pažnju na detalje.
I u Njemačkoj i u Francuskoj surogat majčinstvo je strogo zabranjeno. Ova zabrana proizlazi iz zabrinutosti oko obiteljskih veza i raznih drugih čimbenika. Odvjetnik dalje elaborira kako se ovom pitanju pristupa u Srbiji.

Prema riječima odvjetnika Strahinje, naš program nudi uravnoteženu opciju koja uključuje naknadu za izostanak s posla surogat majke. Međutim, važno je napomenuti da ovo nije poslovni pothvat, budući da zakonski zahtjevi nalažu da surogat majka mora biti etablirana osoba u dobi od 22 do 30 godina. Dodatno, mora ispunjavati sve zdravstvene i genetske kriterije, suzdržati se od konzumiranje alkohola ili narkotika, izbjegavati određene lijekove koji su u suprotnosti s liječničkim savjetima i održavati otvorenu komunikaciju s namjeravanim roditeljima. Bitno je naglasiti da je ovaj program dostupan isključivo parovima, bilo da su u izvanbračnoj ili bračnoj zajednici.

Prema riječima odvjetnika Strahinje Milovanovića, surogat majci nije dopušten nikakav kontakt s djetetom koje je rodila te je dužna, prema ugovoru s budućim roditeljem(ima), predati dijete odmah po rođenju.

Prema njegovim riječima, ona je ugovorno obvezna odreći se skrbništva nad djetetom odmah nakon rođenja, ostavljajući je bez mogućnosti kontakta.

Po dolasku u Srbiju, Marijin sin, koji je rođen u Americi, imat će pravo na američko državljanstvo, čime će imati iste privilegije i mogućnosti kao i ostala djeca ako odluči studirati i živjeti u zemlji.

Prema izjavi odvjetnice za Pink TV, budući da je dijete službeno upisano u američke matične knjige rođenih, imat će mogućnost u potpunosti ostvariti svoja prava. Također, s obzirom na dob djeteta, ne postoje predvidive situacije koje se ne mogu riješiti.

Oglasi - Advertisement