Prisutnost neočekivanih zmija iznenadila je one koji su novogodišnje i božićne praznike odlučili provesti u planinama, tražeći utjehu u prirodi.

Uprkos nedavnim snežnim padavinama koje su okovale Goliju, jučerašnji dolazak viših temperatura doneo je iznenađujući prizor. Mještani Belih Voda snimili su dugačku zmiju kako klizi po cesti.

Svjedoci sličnog spektakla bili su i Zlatiborci. Zmije, uljuljkane u duboki zimski san, često prevarene sunčanom i toplom klimom, pogrešno se bude iz zimskog sna poznatog kao Burmacija, jer pogrešno vjeruju da je stiglo proljeće.

Sadašnja situacija predstavlja značajan rizik.

Poznati zmijolovac Vladica Stanković uspješno je razotkrio pravu prirodu ovog misterioznog otkrića.

Trenutna temperatura je nešto viša od prosjeka, što rezultira vremenskim uvjetima koji uzrokuju izlazak zmija iz hibernacije. Ova pojava dogodila se i prošle godine kada ih je izmamila topla klima. Poznati zmijolovac predviđa da će u ovom razdoblju doći do jačeg pada temperature.

Prema njegovom objašnjenju, zmije obično izlaze iz svojih jazbina kako bi utažile žeđ, što se rijetko događa. Međutim, trenutna situacija je iznimka od ove norme.
Došlo je do primjetne promjene klime.

U posljednjih nekoliko godina došlo je do primjetnog pomaka u pojavljivanju zmija iz Burme. Ova promjena vremena može potencijalno imati negativne posljedice za ova stvorenja. Dok zmije mogu preživjeti na temperaturama iznad ledišta, osjetljive su na nagle padove temperature, posebno ako nisu pronašle zaštićeno mjesto gdje temperatura ostaje iznad nule.

Prema Vladičinom osobnom iskustvu, on smatra da populacija zmija unatoč ovim okolnostima nije ugrožena.

Globalno povećanje temperatura ima izravan utjecaj na našu lokalnu klimu. Iz zime u zimu svjedoci smo stalnog porasta temperature. Iako se tijekom ove sezone ne treba bojati buđenja zmija, važno je biti oprezan. Niske temperature sprječavaju zmije da podignu tjelesnu temperaturu, što rezultira njihovom tromošću i oslabljenim stanjem zbog nedostatka energije.
U Srbiji je poznato da zmije posjeduju sposobnost predviđanja potresa.

U prošlosti je bilo viđenja zmija u snježnom području Golije, što je neke navelo na vjerovanje da ih je potres nekako donio onamo, što ukazuje na navodno predviđanje zmija.

Uvjerenje je dodatno učvrstilo događanje potresa u Crnoj Travi, jačine 3,2 po Richteru, te kasniji zabilježeni potres kod Kragujevca, koji se dogodio otprilike u isto vrijeme.
Tijekom cijele godine mogu se naći, no…

Iskusni planinari ostali su zatečeni neočekivanim prisustvom zmija na jugozapadnoj strani Zlatibora, uprkos ugodnom januarskom vremenu. Kanjon, koji je među planinarima poznat po cjelogodišnjoj populaciji zmija, iznenadio nas je njihovom prisutnošću za vrijeme njihovog uobičajenog zimskog sna. Ovu iznenađujuću informaciju za RINA-u je podijelila Ljiljana Vasić, članica PD Bukulja Aranđelovac.

Ljiljana Vasić, planinarski vodič, izražava kako nije iznenađena nedavnim pronalaskom šarki u kanjonu Krvavca, jer je ondje ranije ove godine već susrela poskoke.

Kao planinski vodič navikao sam na susrete zmija na Ostrvici, gdje ne čudi obilje gnijezda gmazova. No, istinski sam zatečena prisutnošću skakavaca u siječnju, kao i trenutnom prisutnošću zmija na području Sirogojne, kako je spomenula Vasićeva.

Prisutnost zmije usred snježnog krajolika često se smatra zlokobnim znakom koji nagovještava nadolazeću nesreću.

Neobično ponašanje zmija tijekom zime, prema mišljenju mnogih, služi kao upozorenje za moguće prirodne katastrofe, uključujući i mogućnost potresa.

Prema riječima etnologinje Snežane Ašanin, pojedinci su kroz povijest gajili duboko ukorijenjen strah od neuobičajenih i nepoznatih pojava, često bez ikakve opipljive osnove za tremu. Na primjer, u prošlosti se vjerovalo da je zmija koja se pojavljuje tijekom zimskih mjeseci ona koja je prethodno nekoga ugrizla, zbog čega je zemlja odbila njezin povratak. Posljedično, ljudi su povezivali takve pojave s negativnim događajima, održavajući svoju tjeskobu.

Naprotiv, prema stručnjacima, klimatske promjene potencijalno bi mogle biti uzrok ove pojave. Zmije posjeduju sposobnost osjetiti vibracije i poremećaje u Zemljinoj kori, što ih navodi na netipično ponašanje.

Oglasi - Advertisement