Prisutnost zmija iznenadila je ljubitelje prirode koji su božićne i novogodišnje praznike odlučili provesti u planinama tražeći utjehu u ljepoti prirode.

Vladica Stanković, poznati zmijolovac, rasvijetlio je stvar objasnivši da zmije izlaze iz zimskog sna i bude se iz zimskog sna zbog malo povišene temperature.

Prošle godine dogodila se slična pojava jer ih je namamila ugodna klima. Obično se u ovom trenutku očekuje značajno smanjenje temperature.

Vjeruje se da čudne radnje koje zmije pokazuju zimi služe kao pokazatelj neposredne prirodne katastrofe, koja bi potencijalno mogla uključivati ​​potres.

Tijekom povijesti među pojedincima je postojao sveopći strah od neobičnih pojava, često bez ikakvog opipljivog temelja, napominje etnologinja Snežana Ašanin.

U prošlosti se vjerovalo da ako je zmija uočena tijekom zimskih mjeseci, to je zato što je nekoga ugrizla prethodne godine i zemlja ju je odbacila. Te su se pojave dosljedno povezivale s negativnim pojavama, ulijevajući strah u zajednicu.

Klimatske promjene, prema stručnjacima, mogu biti temeljni čimbenik. Zmije posjeduju sposobnost otkrivanja vibracija i seizmičke aktivnosti, što dovodi do nekonvencionalnog ponašanja.

Oglasi - Advertisement