Keratosis pilaris, poznatiji kao “pureća koža”, je kožno stanje koje se manifestuje u obliku malih čvorića ili “točkica” na koži, a najčešće se javlja na ramenima, bedrima, nogama, stražnjici, pa čak i na licu. Ovo stanje nastaje kada se keratin, protein prisutan u koži, nagomila unutar folikula dlake.

Zimski mjeseci ili trudnoća mogu pogoršati ovaj problem, a posebnost je to što se ne javlja na dlanovima ili stopalima jer tamo nema folikula dlake. Simptomi uključuju blago crvenilo, svrbež, iritaciju i suhoću kože, a češće se javlja kod osoba s suhom kožom, ekcemima, ihtiozom te kod žena i mlađih osoba.

Uzrok “pureće kože” uglavnom je genetski, a trenutno nema konačnog lijeka za ovo stanje. Međutim, dostupni su brojni tretmani koji mogu ublažiti simptome. Redovita upotreba losiona za piling može spriječiti začepljenje folikula dlake keratinom, a korisni su i proizvodi koji sadrže shea maslac i niacinamid. U slučaju ozbiljnijih simptoma, stručnjaci mogu preporučiti spa tretmane, kemijske pilinge ili kreme s retinolom.

Prije početka bilo kojeg tretmana, važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se izbjegle nuspojave. Kod kuće, može se pokušati ublažiti stanje toplim kupkama, eksfolijacijom i nanošenjem hidratizirajućih losiona, posebno onih koji sadrže mliječnu kiselinu. Također se savjetuje izbjegavanje uske odjeće koja može dodatno iritirati kožu.

Oglasi - Advertisement