Doktor Petar Borović svojim je gostovanjem u emisiji “Više od života” rasvijetlio najčešću pogrešku koju činimo tijekom jutarnje rutine, ističući njezine potencijalno kobne posljedice.

U ranim jutarnjim satima, kada je krv najgušća, u našoj zemlji i okruženju veća je učestalost srčanih i moždanih udara. Tijekom tog vremena tijelo žudi za hidratacijom kako bi razrijedilo zgusnutu krv. Nažalost, mnogi ljudi griješe započinjući dan kavom koja djeluje kao diuretik. Kao rezultat toga, jedna šalica kave može dovesti do toga da tijelo izluči sedam puta više vode nego što je u početku apsorbirano. Ove informacije, koje je dao liječnik, naglašavaju važnost razumijevanja utjecaja naših jutarnjih rituala na naše cjelokupno zdravlje.

Budite oprezni jer se pojavljuje paradoks. Tkiva trebaju vodu za čišćenje i uklanjanje toksina. No, umjesto vode, pojedinci konzumiraju štetne tvari, što rezultira gušćom krvlju i mnoštvom problema. Početni problem možda je poznat našim gledateljima i vama.
Postoji mlada žena koja se duže vrijeme bori s niskim krvnim tlakom. Nažalost, liječnici su joj dali netočne savjete, sugerirajući da bi trebala konzumirati kavu kako bi riješila ovaj problem. Zbog toga je poslušala njihov savjet i popila kavu, zbog čega su joj se suzile krvne žile i povećala proizvodnja hormona stresa. Posljedično, njezin je krvni tlak privremeno porastao, što joj je pružilo kratki osjećaj olakšanja. Međutim, važno je napomenuti da kava djeluje kao diuretik, zbog čega tijelo izbacuje vodu nedugo nakon konzumiranja. Zbog toga joj se krvni tlak, koji je u početku bio nizak, ponovno značajno smanjio. Kao rezultat toga, osjećala se prisiljenom još jednom popiti kavu, stvarajući začarani krug koji opterećuje njezino srce, krvne žile i cjelokupno blagostanje.

Treba biti oprezan jer tijelu trenutno nedostaje dovoljno tekućine u krvotoku, zbog čega izvlači tekućinu iz tkiva i arterija. Ovaj proces traje nekoliko desetljeća, uzrokujući komplikacije kada žena uđe u menopauzu i doživi izrazitu promjenu krvnog tlaka. Nakon posjeta liječniku, obavještavaju je o alarmantno visokom krvnom tlaku, na što ona odgovara: “Ali ja sam uvijek imala nizak tlak.” Što se dogodilo? Izostanak unosa vode nanio je značajnu štetu njenom tijelu i krvnim žilama. Zašto? Stanje krvnih žila osobe određuje njezinu dob. Nedostatak potrošnje vode rezultirao je oštećenjem tkiva koja okružuju krvne žile, čineći ih krutim i krhkim. Paradoksalno, njeno tijelo sada nema dovoljno vode. Međutim, kako bi ublažio rizik od moždanog ili srčanog udara uzrokovanog oštećenjem krvnih žila, liječnik nije imao drugog izbora nego prepisati diuretik. Mala količina vode bit će odbačena, jer se sada nalazimo u ciklusu u kojem se voda postupno smanjuje. Upravo zbog toga naša zajednica često podsjeća na važnost njegovanja mladosti, jer će se starost neminovno raspitati gdje je.

Oglasi - Advertisement