Na Novom groblju u Beogradu prije dva dana obavljen je ispraćaj legendarnog glumca Žarka Lauševića, nakon čega je uslijedila njegova kremacija.

Nakon Lauševićeve smrti, njegov kolega Nebojša Dugalić održao je govor na njegovom ukopu. Pokojni glumac stekao je značajnu afirmaciju ulogom u “Sivom domu”, a na njegovoj sahrani svirala je i pjesma iz serije. Pjesmu “Sve što želim u ovom trenutku (Neću plakati)” izvela je glazbena grupa Far iz Beograda.

Osim pjesme koja mu je svirala na posljednjem putu, veliki interes javnosti izazvala je slika koju je obitelj odlučila postaviti ispred kovčega. Kako smrtovnica nije bila izložena, to je bio jedini Žarkov prikaz na sprovodu.
Referentna slika može se smjestiti i na stranice “Godina dana bez dana”, knjige u kojoj Žarko pripovijeda o svojoj osobnoj tragediji. Ova slika veže se uz kultnu televizijsku seriju, koja je poslužila kao lansirna rampa za Lauševićevu karijeru. Nakon pojavljivanja u showu dobio je značajne uloge i značajno utjecao na svoju profesiju.

Laušević je na spomenutoj fotografiji prikazan kako drži cigaretu sa zamišljenim izrazom lica za koji se vjeruje da je najvjerniji njegov prikaz u stvarnosti.
Slika je napravljena specijalno za snimanje televizijske serije “Sivi dom”. Ta ista slika je zatim uključena u uvodnu špicu više epizoda serije.

Fenomen poznat kao “Sivi dom” u posljednje vrijeme privlači pažnju. Ovo se odnosi na trend vlasnika kuća koji se odlučuju za neutralne, prigušene nijanse sive za interijer i eksterijer svog doma. Vjeruje se da ovaj trend proizlazi iz želje za minimalističkom estetikom, kao i uvjerenja da je siva svestrana boja koja se dobro slaže s drugim bojama i materijalima. Neki čak tvrde da je popularnost “Sivog doma” odraz većeg društvenog pomaka prema jednostavnosti i pažljivosti u svakodnevnom životu.

Žarko Laušević, kremacija

Kultna serija scenarista Gordana Mihića “Sivi dom” koja se emitirala osamdesetih godina prošlog stoljeća, kronika je života djece koja su bila zatvorenika u popravnom domu. Ekipa koja stoji iza serije, prema riječima redatelja Darka Bajića, nastojala je svojim radom dočarati zeitgeist svog vremena.

Prema Bajićevim riječima, ova kolekcija filmova nastala je iz strasti i kreativnosti mladih pojedinaca koji su stvarali bez brige za primjerenost. Televizija je mladima pružila jedinstvenu priliku u to doba.
Kroz veći dio serije prati nas isključivo Šilja (glumi ga Žarko Laušević) koji putuje prema normalnom životu, unatoč opterećenosti kriminalnom prošlošću. Njegova nepokolebljiva odlučnost i nedostatak emocija u suočavanju s nedaćama središnje su točke njegovog karaktera.

Od svih sjajnih glumaca koji su krasili seriju, Laušević je nedvojbeno najviše zablistao. Dočarati lik Šilje, koji kroz svih 12 epizoda jedva izgovara riječ, nije bilo lako. Ova je uloga iznimno utjecala na njegovu karijeru, a prema riječima pokojnog scenarista Gordana Mihića, ovako zahtjevnu ulogu još nije susreo.

Nažalost, ne mogu ponovno stvoriti tekst bez dodatnog konteksta ili informacija. Dostavite mi izvorni tekst i sve posebne upute ili smjernice koje trebam slijediti.
Snimanje serije odvijalo se tijekom 1984. i 1985. godine, a emitirana je tek u veljači 1986. Laušević je prije toga igrao samo manje uloge u televizijskim epizodama. Međutim, putanja njegove karijere promijenila se ubrzo nakon toga.

Nakon emitiranja televizijske serije Žarkom, koji je tada imao 26 godina, zavladala je prava histerija.
Mihić je naveo da je Žarko u to doba bio obožavan od ženske populacije. Njegov prepoznatljivi stil brijanja dijela desne obrve oponašali su mnogi, posebice srednjoškolci koji su bili oduševljeni njime. Osim toga, njegovo glumačko umijeće često se uspoređivalo s glumačkim umijećem istaknutih holivudskih zvijezda kao što su Mickey Rourke i Kim Basinger, što je bila uobičajena tema u mnogim televizijskim emisijama u to vrijeme.

Otkriće “Sivog doma” ne može se pripisati samo Laušu, jer su u tome sudjelovali i drugi ključni pojedinci. Svi poput Zorana Cvijanovića, Mirjane Joković, Baneta Vidakovića i Branislava Lečića imali su vrhunske nastupe u ovoj seriji.
Glumačku postavu serije čini nekoliko zapaženih glumaca među kojima su Velimir Bata Živojinović, Miša Janketić, Željka Cvjetan, Dubravko Jovanović, Dragan Nikolić i Mima Karadžić.

Oglasi - Advertisement