Osobe s hipertenzijom dobro znaju važnost pravilne prehrane, naročito smanjenje unosa soli i masne hrane.

Jedan od popularnih narodnih “lijekova” je čaj od kore crnog luka, koji je bogat esencijalnim vitaminima i mineralima, prema izvorima kao što je Lepa i Srećna. Kore crnog luka sadrže vitamine C i E, magnezij, kalij i željezo. Osim toga, u njima se nalazi i rutin, poznat po svom pozitivnom učinku na jačanje krvnih žila.

Za pripremu napitka protiv visokog krvnog pritiska koriste se i šipurak i borove iglice. Šipurak sadrži sastojke slične kori crnog luka, uključujući vitamine B grupe, fosfor, mangan, limunsku i jabučnu kiselinu, te eterična ulja. Ovaj plod je koristan za poboljšanje metabolizma te za čišćenje vena, bubrega i mokraćnog mjehura.

Borove iglice su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti te se primjenjuju u terapiji angine pektoris i aritmije. Tinktura i čaj od ovih vrijednih zimzelenih listova pomažu u smanjenju kolesterola i jačanju krvnih sudova.

Za pripremu napitka potrebno je: 2 kašike kore crnog luka, 2 kašike šipurka i 5 kašika borovih iglica. Ovu smjesu prelijte s litrom vode i stavite da zavrije. Nakon što proključa, smanjite vatru, pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta. Kada se ohladi, procijedite i pijte po pola litre dnevno, raspoređujući konzumaciju tokom cijelog dana.

Novu turu napitka pripremite trećeg dana i nastavite s ovom praksom tijekom četiri mjeseca.

Oglasi - Advertisement