Zbog serije snažnih potresa u jugozapadnoj regiji i njihove povezanosti s vjerojatnom erupcijom vulkana Fagradalsfjal, Island je proglasio izvanredno stanje.

Dužnosnici su pozvali stanovnike Grindavika da evakuiraju područje na miran i uredan način. Naglasili su da nema neposredne opasnosti.

Vlasti su jasno dale do znanja da stanovnici moraju evakuirati svoje domove i napustiti grad. Važno je naglasiti da se ne radi o hitnoj evakuaciji, jer postoji dovoljno vremena da se pojedinci pripreme i mirno i uredno napuste grad.

Nedavno je geotermalno lječilište Blue Lagoon na Islandu, koje je svjetski poznato, zatvoreno tjedan dana zbog nedavne seizmičke aktivnosti u blizini lokacije.

Prema Islandskom meteorološkom zavodu, otprilike tisuću i četiri stotine potresa zabilježeno je u četvrtak i još osam stotina u prvih četrnaest sati petka. Sedam potresa koji su se dogodili u četvrtak imalo je magnitudu četiri ili više, a epicentri su bili blizu zračne luke na poluotoku Reykjanes i planine istočno od Plave lagune. Najjači registrirani potres bio je jačine 4,8 stupnjeva po Richteru, a nalazio se oko kilometar i pol južno od Plave lagune.
Meteorološki zavod Velike Britanije upozorio je da je ovo najznačajniji potres od početka seizmičke aktivnosti 25. listopada. Nadalje su naveli da se očekuje nastavak nakupljanja magme u Reykjanesu, što će dovesti do nastavka seizmičke aktivnosti u regiji. .
Prema riječima predstavnika regionalnog ureda za turizam, vibracije uzrokovane potresima bile su zamjetne čak iu Reykjavíku. Trenutačno su potresi ograničeni na određeno područje i događaju se otprilike pet kilometara ispod površine tla.

Važno je napomenuti da pojava erupcije nije gotova stvar. Pojava jačih potresa u regiji ne mora nužno značiti ubrzanje nakupljanja magme.

Britanski meteorološki institut izvješćuje da kontinuirano nakupljanje magme pod zemljom može rezultirati potresima s maksimalnom magnitudom od 5,5 po Richteru. Međutim, trenutno nema dokaza koji bi sugerirali da se magma kreće prema površini.

U pripremi za moguću evakuaciju Grindavika, predstavnik islandske Agencije za civilnu zaštitu poslan je u grad.

Smješten na jugozapadu Islanda, poluotok Reykjanes dom je Plave lagune, koja je povoljno smještena u blizini Keflavika, glavne zračne luke na Islandu.

Ako se vratimo unatrag, bilo je vrijeme kada je islandsku premijerku, Katrin Jakobsdottir, javnost ismijavala zbog njezine žive rasprave o posljedicama pandemije tijekom početnog izbijanja kaosa. Unatoč ruganju, nepokolebljivo je nastavila razgovor.

Oglasi - Advertisement