Pjevač Zdravko Čolić svojedobno je bio priveden i opširno je progovorio o iskustvu. Prema njegovim riječima, 1980-ih se odlučio otisnuti u svijet biznisa, ali je imao nesreću da je došao pod lupu suca, zbog čega je nastao spis.

Čolić je nakon privođenja pušten uz jamčevinu da se brani sa slobode. Kao glavni razlog pritvaranja naveden je otkup deviza.

Tijekom uhićenja u Ohridu javnost je otkrila da nije samo menadžer, već i investitor u telekomunikacijskoj industriji. Pjevač je objasnio da je kreditna sredstva pretvorio u stranu valutu, što je u Makedoniji bilo povoljnije u odnosu na Beograd i Zagreb. Prije ovog incidenta, njegovo malo poduzetništvo je ostalo nepoznato široj javnosti.
Iskustvo je bilo daleko od ugodnog. U albanskim selima pojedinci su kupovali devize, zbog čega sam bio stalno praćen. Činilo mi se sumnjivim da sam tamo u veljači, u vrijeme kada nema koncerata i turista. Bio sam opterećen teškim kaputom, kao u pjesmi Bijelog dugmeta, i čekali su me da mi uzmu sve devize. Ante Marković je na kraju uveo legalan otkup deviza, a da sam čekao samo osam mjeseci, izbjegao bih to uhićenje u potpunosti. Radilo se isključivo o novcu, bez protuzakonitih radnji, istaknuo je Čolić, a otkrio je i kako su ljudi reagirali na ovu situaciju.

Prvog dana uveli su me u ured glavnog šefa gdje su me tretirali s poštovanjem. Dobio sam hranu u obliku vode i hamburgera prije nego što sam poslan u hotel na odmor, s uputama da se vratim na razgovor sljedeći dan. Intervju, koji je trajao cijeli dan, započeo je u osam ujutro i završio u osam navečer. Osjećao se kao zatočen, iako s određenim stupnjem popustljivosti. Tri dana kasnije predsjednik sudskog vijeća pustio me je na slobodu i branio sam se sa slobode. Promatrači su dolazili i odlazili na smjenama tijekom suđenja: jedni su dolazili tijekom uvodne riječi, drugi su odlazili prije početka obrane, a treći su dolazili samo zbog optužnice. Tijekom suđenja neki od promatrača bi urlali “Kriv je, osudite ga!”, a drugi bi vikali “Gdje ćemo naći devize ako je osuđen?” U konačnici, predloženo je da Ante Marković donese zakon kojim bi se omogućio otkup deviza.

Oglasi - Advertisement