Činilo se da ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov implicitno prijeti Moldaviji u njenom tekućem ratu protiv Ukrajine, za koji Kremlj i dalje tvrdi da je djelo Zapada. Uz to, Lavrov je juče u Skoplju rekao da se Moldavija izlaže riziku time što želi da se pridruži EU. On je to rekao na ministarskom sastanku OEBS-a. Njegovi komentari izazvali su uzbunu na konferenciji, uz nešto brbljanja tokom njegovog govora, a ruski diplomata je u jednom trenutku rekao svojim kolegama: „Molim vas, ne gnjavite me, u redu?“ Prošlog juna, zemlje članice EU su Moldaviji ponudile Kozački memorandum riješio situaciju u Moldaviji prije 20 godina, ali je zasnovan na onome što je Lavrov rekao, prema Newsweeku: „U to vrijeme NATO i Brisel su potkopali dokument. Zapravo, Moldavija je predodređena da bude sljedeća žrtva hibridnog rata koji Zapad vodi protiv Rusije. ”

Kozakov memorandum je ruski plan predložen 2003. za rješavanje odnosa između Moldavije i Pridnjestrovlja, separatističke regije koja se odvojila od Moldavije 1990. godine. Predsjednik Moldavije Vladimir Voronjin na kraju je odbio memorandum. Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije osudilo je jučerašnje Lavrovljeve komentare i nazvalo rusku invaziju na Ukrajinu okrutnom. “Ruska izjava dio je niza neprijateljskih akcija koje je Ruska Federacija pokušavala poduzeti protiv naše zemlje u proteklih 30 godina. Srećom, zapadne partnerske zemlje stoje uz nas da nam pomognu da savladamo ove prijetnje”, rekao je on.

“S obzirom da je ministar Lavrov i dalje prisutan na ministarskom sastanku OEBS-a, nadamo se da će i on shvatiti našu jasnu i potresnu poruku: Republika Moldavija nepovratno kreće na evropski put i danas više nego ikada insistiramo na ovoj jednoj tački. Odmah i bezuslovno povlačenje ruskih trupa sa naše teritorije”, dodaje se u saopštenju. Ruski zvaničnici su 24. novembra osudili Moldaviju i zaprijetili odmazdom nakon što je moldavski parlament izglasao pridruživanje Evropskoj uniji u uvođenju sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. “Jutarnji.hr” piše da je ovaj potez Moldavije dio koraka za izmjenu zakona kako bi mogla podnijeti zahtjev za članstvo u EU.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, napisao je na Twitteru da su Lavrovljevi komentari potvrdili da Rusija nema namjeru zaustaviti Ukrajinu ako je ne zaustavi. Mihail Trosicky, profesor na Univerzitetu Wisconsin-Madison, rekao je za Newsweek da su Lavrovljevi komentari učvrstili stav Rusije da je bila prisiljena ili ohrabrena da napadne Ukrajinu kako se zemlja približava ulasku u NATO. Troicky je dodao da bi novi komentari Lavrova mogli biti šokirani jer Rusija sada smatra neprihvatljivim pridruživanje ne samo NATO-u nego i EU.

Lavrov je rekao da je problem Moldavije za Rusiju to što Moldavija i njeni zapadni partneri isključuju Rusiju iz procesa u Pridnjestrovlju, ali za razliku od separatističke republike Donbas u istočnoj Ukrajini, Rusija nikada nije isključila Pridnjestrovlje. Lijeva obala rijeke Sturt smatra se glavnom sigurnošću izazov. … Stoga je prirodno da Moldavija ovu prijetnju posmatra kao sličnu onoj koju je Moskva uputila Kijevu početkom 2022.“, dodao je Trocki.

Oglasi - Advertisement