Prema podacima statističkog ureda, gospodarstvo Norveške doživjelo je recesiju zbog smanjenja inozemne potražnje za plinom, što je uzrokovalo smanjenje u trećem kvartalu.

Razina državnih rashoda je porasla.
U razdoblju od srpnja do rujna norveški bruto domaći proizvod (BDP) doživio je pad od 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, tijekom kojih je također pao za isti postotak. Nasuprot tome, u prvom tromjesečju godine norveški je BDP zabilježio rast od 0,2 posto. Posljedično se može zaključiti da je Norveška u trećem tromjesečju ušla u stanje recesije. Recesija se definira kao pad gospodarske aktivnosti u dva uzastopna kvartala.

BDP je u razdoblju od srpnja do rujna zabilježio rast od 0,1 posto, isključujući sektor nafte i plina te opremu, za razliku od prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. Isto tako, početkom ove godine također je zabilježen rast od 0,1 posto. Potrošnja kućanstava porasla je za 0,5 posto, potaknuta nabavom inozemne robe i usluga povezanih s turizmom.

Rashodi države porasli su za 0,9 posto, prvenstveno zbog povećanja izdataka za obranu. Bruto investicije poduzeća u fiksni kapital zabilježile su pad od 2,1 posto, što je rezultat značajnog pada troškova namijenjenih pomorskom prijevozu.

Norveška je po izvozu plina neprikosnoveni svjetski lider.
Trenutno Norveška drži titulu najvećeg opskrbljivača prirodnim plinom u Europi, nadmašivši nekadašnju poziciju Rusije. Njihov primarni način distribucije je putem cjevovoda. Međutim, u trećem tromjesečju njihov izvoz plina smanjen je za 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Prema Palu Slettenu, voditelju nacionalnih podataka u Norveškoj statistici, norveško gospodarstvo trenutačno prolazi kroz fazu unutar poslovnog ciklusa u kojoj je rast spriječen nedostatkom potražnje.

U trećem tromjesečju zabilježen je pad BDP-a od 1,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok u prethodnom tromjesečju nije bilo gotovo nikakvog rasta. BDP je u prvom kvartalu ove godine porastao za 3,2 posto. Ako izuzmemo naftu, plin i opremu, gospodarska aktivnost je od srpnja do rujna stagnirala, kao i prethodna tri mjeseca. Međutim, u prvom kvartalu zabilježen je rast od 2,9 posto.

Oglasi - Advertisement