Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prijepolju, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Užicu, lišilo je slobode četiri osobe i to M. Đ. (22), S. Đ. (22), M. M. (21) i I. P. (20), zbog osnovane sumnje da su počinili protuzakonito djelo izazivanja mržnje i netolerancije na nacionalnoj, rasnoj i vjerskoj osnovi.

Kako piše nova.rs, sumnja se da su sinoć u jednom restoranu u Priboju pjevali pjesme koje propagiraju nacionalnu mržnju i netrpeljivost, a koje su potom podijelili na društvenim mrežama.

Kako javlja nova.rs, pravovremenom intervencijom organa reda osumnjičeni su identificirani, a potom i lišeni slobode.

U kafiću Quorum u Priboju grupa mladića uznemirujuće je pjevala fašističke pjesme uznemirujućih stihova “Božić je – pucajte po džamijama”.

dr. Harun ef. Ovim se povodom na svom Facebook profilu oglasio Eminagić, glavni imam Medžlisa IZ Priboj.

U svjetlu nedavnih događaja u Priboju, gdje su se brojni Srbi javno ogradili od isticanja zastava sa likom ozloglašenog koljača muslimana Limske doline, kako na društvenim mrežama tako i na ulicama na najveći pravoslavni praznik, dobio sam privatnu poruke u kojima me pozivaju da ne promoviram takvo ponašanje zbog postupaka neodgojenih pojedinaca. Međutim, ne mogu a da se ne osjećam duboko uznemiren i ravnodušan nakon što sam saznao što se večeras dogodilo u kafiću Quorum, kako su mi drugi prenijeli.
Pojedincu prikazanom u videu, kojeg gledam s prijezirom, savjetujem da se sastanete s vlastima u džamiji gdje će se suočiti s vama. Uzmi na sebe da ih fizički opomeneš i prosvijetliš i njih i njihove roditelje, koji su im očito usadili duboki animozitet prema sebi drugačijima. Na oprezu sam i spreman za tvoj dolazak, alkoholiziran i pod utjecajem droga, sve do trenutka kada nešto poduzmeš. Pozovite strašnu Lazarovu silu i suočite se s posljedicama, i tek tada ću prestati sa svojim prosvjedima.
Doktor Eminagić je na svom Facebook profilu poručio da neće imati odbojnost prema pojedincima u Priboju, bilo da su povezani sa pravoslavljem ili neobrazovanim Srbima koji žive u Priboju. Željno iščekuje njihovu prisutnost, upućujući srdačan poziv da se druži s njim.

Podsjetimo, prije nekoliko godina u Priboju je skup mladih pojedinaca skandirao identične stihove tijekom božićnih svečanosti u srcu grada. Unatoč tome što je incident prijavljen nadležnim tijelima i tijelima za provođenje zakona, te usprkos oštroj reakciji i osudi čina s najviše razine vlasti, tužitelj je na kraju oslobodio počinitelje svih nedjela.

Oglasi - Advertisement