Nad nama se nadvila nova opasnost – veliki kašalj, veliki kašalj, veliki kašalj, veliki kašalj, veliki kašalj, veliki kašalj, bolest koju je opisao arapski ljekar Avicena u devetom stoljeću i za koju smo vjerovali da je iskorijenjena, vraća se. Pa, ovo nije…

Prema podacima Batu Dailya, od početka ove godine do 6. decembra u Srbiji je prijavljeno ukupno 458 potvrđenih slučajeva velikog kašlja. Međutim, zabrinjava činjenica da smo u cijeloj prošloj godini imali samo pet pacijenata.

Zbog toga što se radi o vrlo zaraznoj bolesti, te zbog toga što neka djeca uopće nisu vakcinisana ili nisu u potpunosti vakcinisana, te zbog oslabljenog imuniteta nakon vakcinacije i bolesti, moguće je ponovno zaraziti u blažem obliku – Epidemiološki naučnici očekuju broj broja pacijenata u narednom periodu.

Testiranje na institutu “Batut”.

Iz tog razloga Zavod za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ obavestio je krajem novembra građane da ukoliko kašalj duže od dve nedelje, a kašalj nije povezan sa drugim bolestima, mogu da odu u laboratoriju. na pregled. Testiranje da se potvrdi da je hripav kašalj?

Vrsta uzorka koji se koristi za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od trajanja kašlja, pa se ako kašalj traje do 14 dana radi RT-PCR bris nazofarinksa, a ako traje između 14 i 28 dana, uz bris Testiranje krvi će također zahtijevati uzimanje uzorka i, ako trajanje prelazi 28 dana, analizu krvi.

Razgovaramo sa Specom o bolestima koje danas pune ljekarske ordinacije. doktor medicine. Svetlana Popović, specijalista za infektivne bolesti.

– Veliki kašalj je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Dr Popovich objašnjava da ga karakteriše suv kašalj, zbog čega se zove veliki kašalj, veliki kašalj, veliki kašalj ili veliki kašalj.

Prema njenim riječima, veliki kašalj je svjetska bolest koja nije sezonska i najčešće pogađa djecu od jedne do pet godina.

– Bebe nisu imune od drugog meseca života, dok školska deca takođe ređe obolevaju. Odrasli također rijetko obolijevaju ako ranije nisu imali bolest ili nisu vakcinisani.

 

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ svakim radnim danom od 7 do 12 časova, moguće je izvršiti testiranje na pertussis na lekarski recept. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uputnice moraju biti overene od strane nadležnog organa RFZO. Brisevi ili krv se mogu uzeti na vaš zahtjev, ova usluga se naplaćuje.

Infekcija se brzo širi

Prema riječima ljekara, izvor infekcije je od početka sam pacijent.Neliječeni pacijenti mogu biti zarazni 4 do 5 sedmica, a pacijenti koji se liječe mogu biti zarazni 1 do 2 sedmice.

– Ovo je kapljična infekcija sa veoma visokim indeksom zaraze. Kada kašljete, protok vazduha je veoma jak i kapljice se mogu raspršiti nekoliko metara, povećavajući mogućnost širenja velikog kašlja. Zbog toga su se, prije sistematske vakcinacije, često javljale epidemije koje su zahvatile svu djecu u školama, dvorištima, ulicama, pa čak i cijelim selima.

Bolest ima 3 stadijuma

Bolest ima tri stadijuma, kataralni stadijum traje od 5 do 15 dana i karakteriše ga suh kašalj, uglavnom noću, nakon čega bolesnik postaje zarazan.

– Druga faza je zviždanje koje karakteriše kašalj praćen zviždanjem. Procjena se često završava povraćanjem. Kašalj i piskanje ometaju respiratornu funkciju i mogu uzrokovati hipoksemiju i apnejsku krizu. Pored toga, tokom evaluacije mogu se pojaviti različite mehaničke komplikacije, kao što je povećan pritisak na lobanju, grudni koš i abdomen. Ova faza traje 2 do 3 sedmice. Izolacija pacijenta do treće sedmice evaluacije posebno je važna za porodice sa dojenčadi, malom djecom i bolesnom djecom, za koje bolest može biti fatalna.

Šokantno

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, globalna obavezna imunizacija smanjila je učestalost velikog kašlja za 80%, ali se broj slučajeva povećao u posljednje dvije decenije. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je skoro 240 miliona djece mlađe od 5 godina pogođeno bolešću svake godine, sa stopom smrtnosti od 4%.

Komplikacije mogu biti ozbiljne

Završna faza je oporavak ili period oporavka, kada se kašalj smanjuje i opće stanje se poboljšava.

– Potpuno izlječenje može trajati 2 do 3 sedmice, ponekad i do dva mjeseca. Klinički oblici se kreću od blagih do teških, i općenito su praćeni komplikacijama kao što su bakterijska upala pluća, upala srednjeg uha, crijevna upala, krvarenje, upala mozga i poremećaj svijesti. Upala mozga može imati dugoročne posljedice kod djece, kao što su mentalna retardacija, govorni nedostaci i epilepsija.

Liječenje velikog kašlja uključuje antibiotike i simptomatsko liječenje – uglavnom usmjereno na kašalj.

– Takođe je veoma važno da hranite svoje dijete.Jedite male, česte, visokokalorične obroke, a hranite ih nakon obroka kako ne biste izazvali kašalj i povraćanje. Takođe, nemojte da hranite dete pre spavanja, inače će češće kašljati noću.

Vakcina može spriječiti teže bolesti

Kako je istakao naš sagovornik, obavezna imunizacija značajno je smanjila smrtnost od hripavca. Međutim, vakcina ne pruža doživotni imunitet, ali može spriječiti razvoj ozbiljne, smrtonosne bolesti.

– Samo povećanje svijesti o imunizaciji djece sigurno će pomoći da se takve bolesti u jednom trenutku potpuno iskorijene.

Oglasi - Advertisement