Potraga za Vanjom Đorđevskom, 14-godišnjom devojčicom iz Skoplja koja je nestala na putu za školu 27. oktobra, još traje, a javnost Severne Makedonije duboko je uznemirena incidentom, smatrajući da je u pitanju nestalo dete. Najprometnija zona glavnog grada.

Policija je objavila njenu fotografiju i opis i istražuje sve moguće motive i razloge njenog nestanka. Kao što je pomenuto, devojka je visoka 175 cm, teška 58 kg, ima tamno smeđu kosu, smeđe oči, nosi aparatić, ima mladež na desnoj strani lica, nosi plavi džemper, crnu kratku jaknu, crne farmerke sa bočnim džepovima . Bijele Nike patike sa smeđim prugama na đonu.

Lokalni portal Telma.com.mk pisao je da je fotografija djevojke postavljena u centru Skoplja u nadi da će se neki prolaznici sjetiti poruke. Poslednji signal sa njenog telefona bio je na Bulevaru Partizan odha, preko puta Glob hole.

U ponedeljak je Vanja krenula u školu u 7:20, a već u 7:35 je bila van škole. Prema rečima Zorikine majke, devojčica je pre odlaska bila dobro raspoložena i nije se žalila na probleme. Zorica je rekla da Vanja nije imala problema sa maltretiranjem, porodični odnosi nisu narušeni i da nisu imali neprijatelje. Majka je izrazila zahvalnost na radu policije, koja je formirala poseban tim i ulaže sve napore da pronađe Vanju.

“Sumnjam da je kidnapovana”
Vanjina majka je na Fejsbuku rekla da je njena ćerka krenula u školu u 7:20 ujutro i od tada joj se gubi svaki trag. Jedna zabrinuta žena je napisala: “Posljednji put je viđena u De Balmareu na putu za ‘Pestaloci’. Ako imate bilo kakvu informaciju, pozovite 075 400 816.”

“Sumnjao sam da je kidnapovana. Vanja je otišla od kuće sa osmehom, dao sam joj novac za doručak i ona je otišla u školu. Pisala mi je drugarica da nije došla na čas, razgovarali smo sa njom i ja pitala Zna da li je Vanja bolesna i ne moze da dodje u skolu.Vanja ima 14 godina i ide u deveti razred.Ne izlazi puno,ima par drugarica i uglavnom je doma.Svu smo je provjerili račune na društvenim mrežama i imam svu njenu lozinku,ništa sumnjivo.Vanja nije takva cura i ne objavljuje puno.Stvarno sam sumnjao da je kidnapovana i ne daj bože da sam pogriješio.Da sam znao da je pobjegla Imao bih problema sa njom sigurno ne bih bio toliko uspaničen.Takođe su provjerene kamere i sve se dešavalo na putu od kuće do škole,negdje kod gerilaca,moglo se vidjeti kako ide u školu uobičajenom rutom, njen mobilni signal je nestao u blizini Ruzvelt stadiona”, rekla je majka za Mms.mk.

Iz policije je portalu potvrđeno da je dojava o Vanjinom nestanku zaprimljena 27. novembra u 8.35 sati i da preduzimaju mjere da se djevojčica pronađe. „U cilju rješavanja slučaja i pronalaženja osobe čim je prijava zaprimljena, najviši nivoi SVR Skoplje su bili u potpunosti angažovani, obavili su niz razgovora sa najbližim rođacima maloljetnika, proveravali kamere itd. Istraga se nastavlja. intenzivno”, saopšteno je iz MUP-a.

Javnost je ustala
Kako piše makedonski “Dojče vele” (DW), nekoliko dana prije puštanja u rad sistema za rano upozoravanje nestale djece “Pronađi me”, javnost Sjeverne Makedonije ustala je zbog Vanjinog nestanka. Potraga traje od ponedjeljka i uključuje policiju, djevojčinu porodicu, te brojni građani i kolege iz razreda koji dijele objave na društvenim mrežama, lijepe plakate sa fotografijom djevojčice i traže bilo kakve informacije o tome gdje je djevojčica nestala.

Građani Sjeverne Makedonije od decembra će imati pristup sistemu za dojavu nestale djece pod nazivom „Pronađi me“ (najdime.org.mk), gdje mogu podnositi prijave i pomoći u pronalaženju nestalih osoba, pod uslovom da: Policija je pozvana na uzbunu .

Vlasti se nadaju da će ovu platformu koristiti za uspješnije traženje nestalih osoba dijeljenjem relevantnih informacija. Vanjina stranica za prekid rada je postavljena. Takvi sistemi postoje u Evropi i Sjedinjenim Državama i već postoje u regionu. Kako navodi Dojče vele, od kraja oktobra u Srbiji radi sistem “Nađi me” zasnovan na takozvanom “Amber Alert” koji hitno obaveštava javnost o nestanku deteta.

Kada neko prijavi nestanak, MUP reaguje odmah i ne čeka 24 ili 48 sati nakon prijave. Zatim se, na osnovu dostupnih informacija o uzroku nestanka, izdaje lokalni ili centralni savjet, a po potrebi i međunarodni savjet.

Za tri godine nestalo je više od 70 djece
Kako piše DW.mk, ovo nije jedini slučaj nestale djece za kojim policija traga. Prema podacima MUP-a, od januara 2020. godine prijavljen je nestanak 74 maloljetnika, a do sada ih je pronađeno 65. Na sajtu MUP-a i dalje traje potraga za šestoro dece koja su nestala poslednjih godina.

Potonji je uključivao fotografiju i podatke o Petru Jobeskom, čiji roditelji su još čekali informacije o tome gdje se njihov sin nalazi na dan 25. februara 2022. godine. Čobeski je nestao u Mariavskom kada je imao 10 godina. Ovo je priča o detetu sa invaliditetom čija je potraga dugo trajala. U Sredoreku u Kumanovu 2010. godine nestalo je dvoje petogodišnje djece, Mirsada Heldović i Dane Memedi. Otprilike u isto vrijeme, mali Mitate Ibrahimi je prijavljen nestanak u Skoplju.

Kako navodi Deutsche Welle, ovi slučajevi su izazvali veliku reakciju javnosti, ali još uvijek nema rješenja. Nevladine organizacije napominju da u Evropi svake godine nestane više od 250.000 djece, dok u Sjevernoj Makedoniji u prosjeku nestane oko 300 ljudi, od kojih veliki dio čine djeca.

Oglasi - Advertisement