Zoran Vakula, priznati hrvatski meteorolog, o prognozama i klimatskim promjenama

Zoran Vakula, cijenjeni hrvatski meteorolog, čije su prognoze pažljivo praćene u Bosni i Hercegovini te šire u regiji, nedavno je istaknuo da “sigurnosne prognoze” ne postoje. On preporučuje da se prognoza prati sedam do deset dana unaprijed, naglašavajući važnost razmatranja više atmosferskih modela, a ne oslanjanja isključivo na jedan.

DHMZ-ovi klimatolozi potvrdili su da je srednja mjesečna temperatura u Hrvatskoj za veljaču ove godine dostigla rekordne vrijednosti. Temperature su se u prosjeku odstupale za 4 do 6°C u Jadranskom moru, dok su na kopnu odstupanja iznosila između 6°C do 8°C u odnosu na prosjek između 1991. i 2020.

Vakula je u svojem članku za HRT izvijestio da će ovog mjeseca temperature biti barem malo više od prosjeka gotovo svugdje, dok su količine oborina bile manje od prosjeka u većem dijelu Hrvatske. Izuzetak su sjeverni Jadran i Gorski kotar, gdje su oborine bile oko 80% iznad prosjeka.

Vruće vrijeme u veljači, zajedno s pozitivnim odstupanjima od prosječnih temperatura u siječnju i posebno u prosincu, rezultiralo je sezonskim temperaturama koje su rijetko zabilježene u povijesti službenih meteoroloških mjerenja, počevši od sredine 19. stoljeća. Prosječna odstupanja su bila između 3 do 5°C.

Dugoročna prognoza za ožujak ostaje stabilna, s velikom vjerojatnošću da će biti još jedan mjesec s temperaturama barem malo višim od dugoročnog prosjeka, koji traje od lipnja 2023. godine, a u nekim dijelovima Hrvatske čak i od svibnja. Posljednji put kada je Hrvatska bilježila temperature barem malo niže od prosjeka bilo je u travnju prošle godine.

Ipak, Vakula podsjeća da pozitivna odstupanja od prosječnih temperatura u ožujku ne znače da neće biti povremenih zahlađenja. Ožujak je, kao što je poznato, mjesec promjenjivog vremena i mogućih mrazeva. On također spominje 2014. godinu kada su, unatoč toplijoj veljači, i temperature u ožujku bile znatno iznad prosjeka, bez značajnijeg pada.

Zaključno, Vakula naglašava da “određena predviđanja” nisu moguća. Preporučuje redovito praćenje vremenskih prognoza, uzimajući u obzir ansambl različitih modela, na temelju kojih DHMZ priprema dnevne prognoze.

Oglasi - Advertisement