Posljednjih godina bilježi se porast trenda imućnih zapadnih obitelji koje posvajaju djecu iz siromašnih zemalja. Značajne ličnosti poput Angeline Jolie i Madonne prihvatile su ovu praksu. No, unatoč naizgled pozitivnoj prirodi takvih posvojenja, uvijek postoje pojedinci s lošim namjerama koji iskorištavaju teškoće s kojima se ta djeca suočavaju za osobnu financijsku korist.

Iako već imaju četvero djece, Jessica i Adam Davis, par iz SAD-a, donijeli su iskrenu odluku da svoju obitelj prošire posvajanjem. Njihov izbor doveo ih je do 6-godišnje djevojčice Namate iz Ugande, koju je obitelj napustila. Tragično, Namatin otac je preminuo, a majka ju je zanemarila, uskrativši joj obrazovanje.

Agencija za posvajanje obavijestila je obitelj Davis da djetetova majka nije u mogućnosti pružiti odgovarajuću skrb, što ih je navelo da vjeruju da je posvajanje najprikladnija opcija. Godine 2015. otputovali su u Ugandu kako bi je upoznali, ali umjesto da je posjete u vlastitom domu, sreli su je u sirotištu bez igračaka i bez sobe s prozorom.

Čim je djevojka zarobila njihova srca, donijeli su iskrenu odluku da je dovedu u svoju obitelj i povedu sa sobom u Sjedinjene Države. Međutim, nakon što je Namata počela tečno govoriti engleski, počela je izražavati svoju čežnju za majkom, otkrivajući oštru suprotnost informacijama koje je dala agencija za posvajanje.

Sve ono za što su vjerovali da je istina pokazalo se potpuna izmišljotina. Sinula im je šokantna spoznaja da su prevareni, jer su nesvjesno u svoj život primili dijete koje je već imalo majku punu ljubavi. Poduzevši brzu akciju, odmah su stupili u kontakt s nadležnim tijelima i uspješno uspostavili komunikaciju s Namatinom biološkom majkom.

Odgovor koji je pokazala Namata, nakon što je vidjela svoju majku putem video poziva, značajno je odstupao od onoga što bi se obično očekivalo od zlostavljanog djeteta. Umjesto da pokazuje znakove nevolje, Namata je bio ispunjen neizmjernom srećom. Oni su zajedno s njezinom biološkom majkom odlučili da će joj omogućiti školovanje i spojiti je s obitelji nakon što završi studij.

Adam je ustvrdio da jedini izvor djetetove nevolje proizlazi iz naše želje za djetetom, koju smo otvoreno izrazili agenciji. Vila je bila zadovoljna brigom svoje majke sve dok nije bila prisilno odvedena i stavljena pod naše skrbništvo, objasnio je.

Nakon što je istražila slučaj, Reunite Uganda, organizacija posvećena rješavanju ovih specifičnih problema, otkrila je da je Namata, zajedno sa još sedmero djece iz svog sela, zapravo oduzeta od svoje obitelji i smještena u sirotište kao dio sheme koju su orkestrirali prevaranti tražeći financijsku dobit.

Uvidjevši da je njezino posvojenje bila obična prijevara, obitelj Davis donijela je odluku poslati Namatu natrag u Ugandu nakon samo godinu dana. Budući da trenutačno živi sa svojom majkom, Namatino je putovanje krenulo pozitivno unatoč početnoj neizvjesnosti. Obitelj Davis, koja je postala njezino blisko društvo, vjerojatno će zadržati doživotnu vezu s njom.

Oglasi - Advertisement