Liječnici upozoravaju da prekomjerno nakupljanje ušnog voska može biti indikator ozbiljnijih zdravstvenih problema. Promjene u proizvodnji ušnog voska, često zanemarene, mogu ukazivati na bolesti poput lupusa, otitisa externa ili otoskleroze. Stoga se savjetuje da se pažljivo prati bilo kakva promjena kako bi se omogućila brza dijagnoza i liječenje.

U svjetlu nedavnih vijesti da mnogi u Engleskoj više nemaju pristup besplatnim NHS uslugama za uklanjanje ušnog voska, Kraljevski nacionalni institut za gluvoću (RNID) je izjavio da ukidanje ovih usluga nema medicinskog opravdanja. To je potaknulo zabrinutost da će oni koji si ne mogu priuštiti privatno liječenje tražiti opasne alternative.

Liječnici naglašavaju važnost redovitog praćenja stanja ušnog voska i ohrabruju ljude da ne ignoriraju potencijalne simptome, čak i ako su usluge smanjene. Dr. Veronica Matutit je istaknula za Sun Health važnost ušnog voska kao pokazatelja zdravlja, naglašavajući da su čak i male promjene poput promjena u ušnom vosku važne za praćenje.

Dr. Matutit je navela tri stanja koja mogu uzrokovati prekomjernu proizvodnju ušnog voska, a koja zahtijevaju liječničku dijagnozu i liječenje:

  1. Lupus: Dugotrajna bolest koja uzrokuje bol u zglobovima, osip i umor, može dovesti do prekomjerne proizvodnje ušnog voska zbog kronične upale.
  2. Plivačko uho (otitis externa): Upala vanjskog ušnog kanala koja se često javlja kod plivača. Simptomi uključuju višak ušnog voska, bol, svrbež i privremeni gubitak sluha.
  3. Otoskleroza: Stanje koje uzrokuje progresivni gubitak sluha. Pacijenti mogu pomiješati simptome otoskleroze s nakupljanjem ušnog voska.

Kod kuće, prekomjerno nakupljanje ušnog voska može se tretirati upotrebom maslinovog ili bademovog ulja. Liječnici savjetuju da se 2-3 kapi ulja stave u uho, a zatim ležati na boku 5-10 minuta. Ovaj postupak treba ponavljati 3-4 puta dnevno tijekom 3-5 dana. NHS navodi da bi vosak trebao ispasti sam od sebe nakon otprilike 2 tjedna. Važno je izbjegavati korištenje pamučnih štapića ili svijeća za uho jer to može pogoršati stanje.

Oglasi - Advertisement