Nisam nikome postavljao nikakve molbe niti zahtjeve. Jednostavno sam se predstavio takvim kakav jesam i podijelio svoju situaciju. Nedavno su me kontaktirali i iz Centra za socijalni rad na razgovor. Ostaje za vidjeti ishod ovog intervjua, jer se još nisam susreo s njima.

Elmedin Karić iz Busovače izazvao je veliku pažnju u regiji svojom nesvakidašnjom ljubavnom pričom koja kruži posljednjih tjedana.
Elmedin je čovjek sa dvije žene. Jedna od njih zove se Fatima, koja je Bosanka i u braku je s Elmedinom već nekoliko godina. Zajedno imaju troje djece. Druga supruga je Jana, koja je Ukrajinka, a upoznali su se prije dvije godine. Nakon što je shvatio da se ne žele razdvajati, Elmedin je donio odluku da Džanu dovede u svoj dom. Sada Elmedin, zajedno sa svoje dvije žene i njihovom djecom, žive zajedno pod istim krovom.

Pažnja koju je izazvala jedinstvena ljubavna priča Elmedina, Fatime i Jane nije bila ograničena samo na Busovaču i BiH – očarala je čitava regija. U intervjuu za Telegraf.rs trio je ispričao kako je biti dio tako nekonvencionalne zajednice.

Jana i ja nismo u zakonskom braku zbog ograničenja braka samo s jednom osobom. Fatima je moja jedina zakonita supruga, a moj odnos s Janom smatra se izvanbračnom zajednicom u granicama državnog zakona.

Jednom sam imao ženu i troje djece, na čemu sam bio zahvalan, a radio sam u Njemačkoj kad sam upoznao Janu. U početku je naš odnos bio profesionalan, ali je prerastao u romantičnu ljubav. Kako je naša veza jačala, shvatio sam da postaje sve dublja. Osjećao sam se prisiljenim otkriti svoj bračni status Jani, obavijestivši je da imam ženu i troje djece. Dao sam joj priliku da izabere što želi i kako želi dalje. Na moje iznenađenje, odgovorila mi je da bi bila sa mnom, ali samo pod uvjetom da neću ostaviti ženu zbog nje. Ovaj me iskreni odgovor najviše zaintrigirao. Na kraju sam otišao u Bosnu da svojoj supruzi Fatimi ispričam situaciju. No, istinu je već sama otkrila kroz moje poruke s Janom, koja je bila pronicljivija i inteligentnija nego što sam joj mislio. U početku mi je bilo teško sve joj priznati. Ženi nikada nije lako prihvatiti da svog muškarca dijeli s drugom ženom. No na kraju je Fatima shvatila da se Jana iskreno brine za mene. Kuhala je za mene, bila tu za mene, čak je i iskra ljubavi nastala među nama.

Moja ljubav prema Fatimi i Janu je ravnomjerno raspoređena i oboje su toga svjesni. Nema potrebe da glumim svoje osjećaje. Dragovoljno bih žrtvovao svoj život za bilo koga od njih. U hitnom slučaju u Bosni i Hercegovini, odmah ću organizirati odlazak s obje moje žene, djecom i preseljenje u Ukrajinu gdje možemo živjeti na sigurnom.

Smatram da je to neprihvatljivo. Iako priznajem da to možda nije pitanje pravednosti, osobno sam protiv te ideje. Nikada nisam mogao shvatiti pomisao da svoju ženu dijelim s drugim muškarcem, budući da je izuzetno cijenim i smatram se sretnim što je imam. Unatoč glasinama koje sugeriraju suprotno, moja supruga ima svoj vlastiti um i nije prisiljena složiti se sa mnom. Blagoslovljen sam što imam troje djece s njom, koju cijenim iznad svega. Oni su moj razlog za život i ja sam predan tome da im pružim sve što nikada nisam imao.

Za mene se ne može poreći važnost nečijih očiju. Iako ne mogu govoriti u ime drugih, jako ih cijenim i smatram ih vrijednim aspektom nečijeg bića.

U početku sam bila jako uzrujana zbog svega. Ipak, nakon nekog vremena i razgovora, uspjeli smo imati dvosatni razgovor o situaciji, što mi je pomoglo da se smirim i priberem. Nakon nekoliko dana, došao sam do spoznaje da je to nešto što se trebalo dogoditi i da je u konačnici dio božanskog plana.
U početku je bila u motelu, ali na kraju smo se preselili kod nje. Kasnije je odlučila živjeti s nama u našem domu. Prošlo je oko šest mjeseci otkako smo se ona i ja prvi put sreli. Od tada održavamo stalnu komunikaciju i živimo zajedno.

Srdačno smo se zagrlili i podijelili nježan poljubac.

U početku, kad je sve bilo u početnoj fazi, a on je bio uključen u nas oboje, bilo je nekih zabrinutosti. Dobio bi pauzu od sedam do deset dana nakon povratka s rada na terenu. Zatim bi jednu noć proveo sa mnom, a drugu s njom. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, osjećaj zavisti je nestao, a ja sam se navikla na ovakav raspored.

Sadašnje stanje je da se situacija promijenila i stanje koje je bilo prije više ne postoji.

Otišli smo iz Njemačke i otputovali u Sloveniju jer je tamo bio moj posao, iako još uvijek radim u Njemačkoj. Za to vrijeme razgovarao sam s njom. Nažalost, njezina je majka preminula u Ukrajini, zbog čega smo mi morali riješiti dogovore, papirologiju i druge potrebne poslove. Poslije sam opet razgovarao s njom. Bila je svjesna da se namjeravam vratiti u Bosnu na kraju i da više ne želim raditi u inozemstvu u drugim zemljama. Umjesto toga, želio sam raditi u svojoj domovini, usprkos njezinim teškoćama i nemogućnostima. Moj cilj je bio da dokažem da se u Bosni i Hercegovini može živjeti i raditi sa dvije žene i troje djece, ako je jedno voljno raditi. Ako netko nije imao zaposlenje, još uvijek je mogao zaraditi radeći za dnevnicu. Na kraju smo se dogovorili da putujem u Ukrajinu, ali ona se prvo protivila i predložila da prvo odemo u Bosnu, na što sam na kraju pristao. Jedno jutro sam se iznenada probudio sa spoznajom da Fatima i ja moramo odmah otići u Ukrajinu kako bismo riješili naše probleme. Bez oklijevanja smo krenuli na put iu Ukrajini proveli ukupno dva i pol mjeseca, marljivo brinući o svemu što je trebalo riješiti. Konačno, nakon što smo riješili sve otvorene stvari, vratili smo se u Bosnu i Hercegovinu.

Dobili ste pohvale od svih jer ste postigli nešto izvanredno kao prva Ukrajinka koja je živjela u kućanstvu s drugom ženom. Vaše je postignuće priznato i slavljeno.

Prihvaćanje Janine kćeri, Suzane, za mene je od najvećeg značaja. Suzana, koja ima 19 godina i zaposlena je na jednoj klinici u Ukrajini, od samog početka me zove tata. U svim našim kontaktima nastojao sam je dočekati s humorom i ljubavlju i nikad je nisam oslovljavao kao svoju kćer. Isto poštovanje vrijedi za naš način obraćanja jednih prema drugima; uvijek me je oslovljavala sa tata, a ja nju kao Elmedina. Janu sam jasno dao do znanja da bi Suzanu, ako budem s njom, tretirali kao svoju.

Ne mogu biti zavidan njegovoj supruzi, jer ima položaj koji je jedinstven za nju samu.
Ne pravim razliku između to dvoje, uopće ne. Kad odem u cvjećarnicu, za svaku kupim isti buket. Također nabavljam miris za oboje, što rezultira dvostruko većim troškom. Stoga nema razloga tražiti drugu ženu.

Postoji još jedna žena koja je zainteresirana za mene, ali sam odbio njezino udvaranje. Objasnio sam ženi koja mi se ponudila da je ne mogu prihvatiti kao treću ženu. Dosta mi je. Tijekom moje prve noći na Tik Toku, imao sam publiku od 2200 ljudi. Otvorio sam i YouTube profil i sada imam 680 pretplatnika. Odlučio sam se usredotočiti isključivo na stvaranje sadržaja za te platforme u nastojanju da izgradim prisutnost na internetu.

Dotični pojedinac je predan ispunjavanju svojih želja bez obzira na mišljenja drugih. Unatoč tome što su dobili znatnu količinu negativnih povratnih informacija, ne dopuštaju da one utječu na njih. Umjesto toga, fokusiraju se na ljude koji su im najvažniji: dvoje supružnika i troje djece.

Dogovoreno, dakle.

Oboje ne bih dao, ali da nije božje milosti, sutra ne bih. U slučaju da se dogodi nešto neočekivano, kao što je prekid veze ili neki drugi događaj, ne bih želio biti ostavljen u neizvjesnoj situaciji.

Održavanje solidarnosti unutar moje grupe mi je ključno. Ako se upustim u ljubavnu vezu s njim, onda ona ima moju punu podršku. Nasuprot tome, ako se ona spetlja s njim, ja ću stati uz nju. Može biti frustrirajuće što ljudi izvana nisu svjesni dubine naše odanosti jednih drugima.

Naša namjera je zadržati naš sadašnji način života, održati našu ljubav jedno prema drugome – nas troje – i pokazati dubinu naše ljubavi.

Kad sam s jednom ženom, druga je u posebnoj sobi i brine o djeci. Ovaj aranžman se mijenja druge noći i tada se završava.

Zbog otuđenja s obitelji nisam dobro upućen u njih i njihove poslove, što se na mene ne tiče.

Prije zajedničkog useljenja on i ja smo imali razgovor s njima i vidi se da su razumjeli sve o čemu se razgovaralo. Kad nam se Jana pridružila, u početku je bila sama, no razgovarali smo s djecom i prihvatili su je kao drugu majku u obiteljskoj dinamici.

Pod pretpostavkom da okolnosti ostanu povoljne, imamo namjeru postupiti u skladu s tim.

Korištenjem oba.

Nisam tome sklon, iskreno govoreći.

Moja namjera je raditi, a ne prosjačiti, kako neki misle. Nisam nikoga tražio niti poticao da mi daje bilo kakve darove. Ti se darovi daju dobrovoljno i trenutno služe kao izvor prihoda. Na TikToku je darivanje uobičajena praksa. Kako bismo proširili naš tok prihoda, stvorili smo YouTube kanal na koji ćemo redovito postavljati videozapise. Pozivam sve da nas prate na Elmedin Karić na YouTubeu. Naš kanal će prikazati našu dnevnu rutinu od trenutka kad se probudimo do večere vrijeme.
Jana je sama stekla vještinu kuhanja kave i od tada usavršava svoj zanat. Njezina je kava uvijek poslastica, a ja sam dovoljno sretan da primam njezine kulinarske talente. Što god Jana napravi u kuhinji, uvijek oduševi moje nepce.

Dvije osobe dijele svaki aspekt svog života zajedno.

Nakon što sam upoznao svog partnera, počeo sam dublje razumijevati njihov jezik. Uzeo sam na sebe naučiti ukrajinski i ruski jezik, inspiriran mojom drugom osobom. Moj napredak je bio brz, što mi je omogućilo da steknem znatnu količinu znanja u kratkom vremenskom razdoblju. Nasuprot tome, moja partnerica, Jana, uči bosanski; iako je vješta, još uvijek oklijeva govoriti ga tečno.

Unutar tog prostora postoji obilje – ili bolje rečeno, višak – pojedinaca koji gaje neprijateljstvo i prema meni i prema rodbini. Nisam nikome tražio niti tražio; Nisam tražio hranu ni pomoć za djecu. Došao sam takav kakav jesam, predstavljajući svoje okolnosti onakvima kakve jesu. Nedavno su me kontaktirali iz centra za socijalni rad i zatražili razgovor. Ishod ovog sastanka tek treba biti određen.

Neizvjesno je je li ih obavijestio ili nije, ali moguće je da je naš post privukao njihovu pozornost i pobudio njihovo zanimanje za moju trenutnu životnu situaciju. Kao odgovor, pozvao sam ih da osobno posjete i posvjedoče tome sami. Vrata su otvorena za sve koji žele doći i vidjeti.

U slučaju da me vlasti pokušaju odvojiti od moje djece ili me prisile da se odreknem skrbništva nad Janom, neću pristati. Umjesto toga, moja obitelj i ja skupit ćemo svoje stvari i otići u Ukrajinu. Čak i ako moramo živjeti usred sukoba i sukoba, to je bolje nego alternativa da ne možemo mirno živjeti na našem trenutnom mjestu.

Moja poruka je nedvosmisleno jasna. No, optimist sam da do toga neće doći. Pretpostavljam da će njihov posjet biti prijateljski, kao što je njihov prvi poziv bio dobronamjeran. Izrazili su želju vidjeti što je to, kako funkcionira i razumjeti proces.

Oglasi - Advertisement