Život Nivina El Gamala uvijek je bio neobičan, ali jedna večer u travnju 2003. u japanskom restoranu u Dubaiju bila je posebno vrijedna pažnje. Bila je to scena prikladna za holivudsku romansu. Restoran je bio gotovo prazan; samo je još jedan stol bio zauzet, a iza njega je sjedio šeik Ahmed bin Said Al Maktoum – jedan od najbogatijih ljudi na svijetu – u pratnji prijatelja. Nakon što je primijetio Nivin i njezinog suputnika, Sheikh ih je pozdravio toplom dobrodošlicom u Dubai.

Šeik je nakon kratkog, neobaveznog razgovora skinuo telefonske brojeve dviju žena, ali se nije predstavio. Sljedeći dan dramatično im je otkrio svoj identitet tijekom izlaska na večeru. Nivin, jedna od žena, prisjeća se trenutka kada je pred njih stavio časopis s njim na naslovnici i kako su bile zatečene njegovim mladolikim izgledom. Iako je ova gesta kod nekih možda izazvala zabrinutost, Egipćanka je bila uhvaćena u očaravajućem ambijentu i osjećala se izvan svake mjere ushićenom.

Nakon nekoliko godina, nježan odnos između Nivin i šeika Ahmeda pretvorio se u mučno iskušenje koje je na kraju rezultiralo pravnim sporom. Točnije, Nivin je tvrdila da se udala za Al Maktuma i da je svadba održana u njegovoj rezidenciji u Londonu, ali njegovi pravni zastupnici tvrdili su da se to nikada nije dogodilo. Sud je naposljetku priznao postojanje islamske ceremonije, ali je odbio priznati valjanost zajednice prema engleskom zakonu.

U intervjuu za britansku novinsku kuću “Standard”, Nivin je otkrila zamršenost svoje veze sa šeikom. Vezu su njezini roditelji ocijenili skandaloznom, a sada imaju sina Saida.

Njihova je veza započela na brz i strastven način, samo nekoliko tjedana nakon slučajnog susreta u Dubaiju. Ahmed je otputovao u London kako bi se ponovno susreo s Nivin, koju je tamo upoznao. Bilo je poznato da je Ahmed u Londonu obnašao dvije istaknute funkcije, onu predsjednika zrakoplovne kompanije Emirates, te da je bio član utjecajne i bogate dinastije u Emiratima. Ahmedov otac, brat i nećak držali su emirske položaje u Dubaiju, gdje je Ahmed stekao golemo i impresivno bogatstvo, za koje se procjenjuje da prelazi 20 milijardi funti.

“Obično smo odsedali u njegovom stanu. Nikada me niko nije toliko privlačio. Da je tražio od mene da se bacim u reku, uradila bih to”, ispričala je ova žena. Par je ubrzo počeo da ima i intimne odnose – to je bio i trenutak kada je Nivin izgubila nevinost. Taj čin ispunio ju je krivicom; vaspitana je u islamskom duhu i naučena je da par može da ima odnose samo u braku.

“Svoje volje bih skočila u rijeku da me je zamolio.

S ljubavlju je govorila o njihovom odnosu i izrazila uvjerenje da će dovesti do braka. Čak je otišla toliko daleko da je kupila vjenčanicu. No, u međuvremenu se prepustila raskošnom stilu ljubavnice milijardera, putujući na razne destinacije i primajući ekstravagantne darove. Među njima su bili satovi, nakit i dizajnerske torbe, uključujući i jedinstvenu Louis Vuitton torbu od krokodilske kože, koju je ponosno izlistao.

Nivin je bio prilično imućan pojedinac, potjecao iz jedne od najuspješnijih egipatskih obitelji. Svoje formativne godine provela je boraveći u palači smještenoj u Mansuri, drevnom gradu smještenom otprilike 120 kilometara od Kaira. Nivin odgoj karakterizirao je strogo pridržavanje konzervativnih vrijednosti. “Tijekom studija bilo mi je zabranjeno odlaziti u supermarket. Moj otac nije podržavao moje težnje da postanem dizajner interijera, jer bi to podrazumijevalo česte kontakte s muškarcima nižeg društvenog statusa”, prisjetila se.

Unatoč tome, s 24 godine Nivin se preselila u London gdje je upisala tečajeve dizajna interijera na Američkom sveučilištu zajedno s djecom plemićkog podrijetla, što joj je pomoglo da uspostavi mrežu aristokratskih poznanika i prijatelja. Nivin je unajmila stan u Notting Hillu i uronila u kulturnu ponudu grada. Tijekom putovanja u Dubai na konzultacije o građevinskom projektu, susrela se sa šeikom.

Nevolje u raju posle manje od dve godine

Posle gotovo dve godine veze, stvari su počele da idu naopako: “Krajem 2004. večerala sam sa jednom njegovom rođakom, a ona je tvrdila da on u tajnosti ima ženu Libanku i da ima ćerku sa njom. On je to negirao i godinama je tvrdio da to nije istina”.

Sledeće godine pronašla je dokaze o Ahmedovom neverstvu: “Kada sam se vratila sa posla, na jastuku sam pronašla trag roze karmina”. Nivin ga je tada ostavila, ali su se 2006, nakon meseci ubeđivanja, pomirili – presudilo je to što ju je Al Maktum konačno zaprosio. U januaru 2007. venčali su se na tajnoj islamskoj ceremoniji, pred dva svedoka – muškarcima Tarekom i Hakimom, koji su tada radili za šeika.

Nastavila je da živi u Londonu i da dobija 15. 000 funti mesečno od svog muža, ali ga je viđala na svaka dva meseca. Ona tvrdi da joj je ipak bio u potpunosti posvećen i da je to bila najsrećnija godina u njenom životu. Nekoliko meseci kasnije zatrudnela je – saopštila je to Ahmedu, insistirajući da moraju da se venčaju i javno, sa čim se on složio, bar prividno. Odletela je u Dubai kako bi se dogovorili oko predstojećeg braka.

“Kada sam došla tamo, njegovi rođaci i zaposleni počeli su da mi govore: “On izlazi sa ovom devojkom, oženiće se sestrom kralja Maroka”. Pitala sam ga o tome i imali smo veliku svađu”, priča Nivin.

Maktum je negirao te tvrdnje, ali sukobi su se nastavili sve dok se Nivin nije vratila u London. Ispostavilo se da je to bio poslednji put da je videla šeika.

“Kada sam svojoj porodici rekla za trudnoću, vest je dočekana sa šokom. Pre toga, nisu ni znali da sam ikada imala seks”, kaže Nivin.

“Ne želim ni tebe, ni tu bebu”

Al Maktum se više nikada nije vratio kod svoje žene u zagrljaj. Kada mu je javila da se porodila, da je dobio sina i da mu je dala ime Said, po njegovom ocu, nije bilo odgovora. U junu ju je pozvao prijatelj i rekao da pusti jednu arapsku televiziju. Ono što je videla na ekranu ju je šokiralo – čovek za koga se udala pre manje od dve godine, ženio se jednom od svojih rođaka.

Mesec dana kasnije, nakon što je neprestano zvala čoveka koga je zvala mužem, konačno je dobila odgovor. “Nazvao me je 14. jula i rekao: “Šta hoćeš? Sada znaš da sam oženjen. Ne želim te i ne želim ovu bebu.” Kada sam ga zamolila da se razvedemo, on mi je odgvorio: “Već smo razvedeni””, rekla je.

Nivin je posle ovog razgovora dobila nervni slom – isključila je telefon i zaključala se u svom stanu. Policija ju je zatekla kako sedi na krevetu i plače, a njeni prijatelji su strahovali da se ubila. “To je bio najgori trenutak u mom životu. U našoj kulturi ne postoji takva stvar kao što je samohrana majka. Poricao je vezu sa mnom i poricao da je beba njegova. Bilo je strašno. Bilo me je sramota da ispričam sve ovo”.

Provela je neko vreme u Dubaiju pokušavajući da stupi u kontakt sa Al Maktumom, ali se ubrzo vratila u London. Ostala je bez novca i podnela je tužbe sudu kako bi on priznao njihov brak i dao joj alimentaciju za sina. Na suđenju su njegovi advokati tvrdili da je Nivin bila “kurtizana”, a ne supruga, uz tvrdnje da se par tek povremeno sastajao kako bi imali seks zajedno.

Sudska parnica je trajala godinama, ali je nakon brojnih ročišta i testa očinstva, šeik Ahmed morao da prizna sina Saida, da mu prezime i mesečnu alimetanciju.

Oglasi - Advertisement