Makedonskoj javnosti i regionalnim policijskim snagama poznat je Ljupčo Palevski-Palčo, osoba koju su vlasti identificirale kao glavnog organizatora otmice i kasnijeg ubojstva 14-godišnje Vanje Gorčevske (Đorčevske).

Ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski identificirao je Palevskog kao počinitelja tragične smrti Vanje Gorčevske. Spasovski se nije libio označiti bjegunca kao monstruoznu osobu.

Palčo je, prema njegovom kazivanju, doživio strah i nakon toga otišao iz Sjeverne Makedonije kako bi potražio utočište u Beogradu. Odatle je njegov pravni zastupnik organizirao njegovo preseljenje u Bugarsku. Točni detalji ovog slijeda događaja još su pod istragom. Treba napomenuti da se njegov odlazak iz zemlje dogodio 30. studenog.

Političar koji je ujedno i bogati poduzetnik
Tijekom ere SDSM-a 1990-ih, Ljupčo Palevski, bogati biznismen, stekao je priznanje za svoju uspješnu građevinsku tvrtku pod nazivom “Upa Enterprise”. Osim toga, Palevski je jedno vrijeme preuzeo ulogu osnivača i voditelja oporbenog tjednika pod nazivom “Start”.

Skoplje je poznavalo Palču kao investitora.

Nakon tranzicije političke vlasti, praćene velikim uzbuđenjem i pozornošću, dramatično je srušen najviši kat rezidencije Ljupče Palevskog u Debar Malu u Skoplju. Palevsky se 2017. godine suočio s ispitivanjem od strane tužiteljstva zbog povezanosti s presretnutim razgovorima, točnije privatnim dijalozima koji su javno objavljeni na YouTube kanalu pod aliasom “Nikola Tesla”. Ovi razgovori su prvenstveno uključivali političare i novinare.

Palčo je, kako kaže, doživio strah i nakon toga donio odluku da napusti Sjevernu Makedoniju. Put ga je doveo do Beograda, gdje je potražio utočište uz pomoć svog odvjetnika, i na kraju do Bugarske. Finiji detalji njegove situacije još su pod istragom. Treba napomenuti da se njegov odlazak iz zemlje dogodio 30. studenog.

Bogati poslovni čovjek i javni službenik
Tijekom ere SDSM-a 1990-ih, Ljupčo Palevski, prosperitetni poduzetnik, stekao je priznanje za svoju građevinsku tvrtku pod nazivom “Upa Enterprise”. Osim toga, Palevski je jedno vrijeme preuzeo ulogu osnivača i voditelja oporbenog tjednika pod nazivom “Start”.

Skoplje je Palču poznavalo i kao investitora.

Nakon tranzicije vlasti, praćene velikim uzbuđenjem i pozornošću, uspješno je srušen gornji kat rezidencije Ljupče Palevskog u Debar Malu u Skoplju. Palevsky se 2017. godine suočio s ispitivanjem od strane tužiteljstva zbog povezanosti s presretnutim razgovorima, točnije privatnim dijalozima koji su javno objavljeni na YouTube kanalu pripisanom korisničkom imenu “Nikola Tesla”. Ovi razgovori su prvenstveno uključivali političare i novinare.

Zatvoreni unutar granica Beograda, držani protiv svoje volje.
Dok je 2019. bio na rubu ukrcaja na let za Moskvu, u Beogradu je naišao na pritvaranje zbog aktivne tjeralice koju je raspisala Hrvatska 2015. godine. Ta je tjeralica proizašla iz nepodmirenog duga od 2500 eura.

Nakon što je pušten iz pritvora u Srbiji, ovaj je pojedinac stekao javno priznanje u Sjevernoj Makedoniji zbog svojih napora u denunciranju vlade i bivšeg ravnatelja Službe državne sigurnosti pri Ministarstvu unutarnjih poslova Saše Mijalkova.

U lipnju 2020. Palevski se suočio s uhićenjem zbog nepoštivanja uvjeta samoizolacije. Po povratku iz inozemstva policija ga je stavila u kućni pritvor. Međutim, njegov je pritvor uslijedio nakon što je prekršio taj uvjet.

Zbog svog angažmana u prethodnoj istrazi koju je vodio SJO “Nikola Tesla”, Palčo je postao interesantna osoba, što je dovelo do pretresa njegove kuće gdje su otkrivene navodne “bombe”.

Napadnut u neposrednoj blizini kuće.
U blizini svoje rezidencije, Ljupčo Palevski, predsjednik pokreta Treta i zagovornik stranke “Glas za Makedoniju”, bio je žrtva napada i fizičkog nasilja, kako je objavljeno 2020.

Poziv stranaka je bio da se odgovorni identificiraju i primjereno kazne. Hristijan Mickovski, čelnik VMRO-DPMNE-a, ustvrdio je da su pojedinci koji stoje iza ovog gnusnog čina već identificirani i istaknuo važnost istrage viših vladinih ešalona za bilo kakvu umiješanost u poticanje zločina.

Vladajući SDSM pozvan je da brzo otkrije istinu, identificira odgovorne i primjereno ih kazni. Stranka Palevskog, “Glas za Makedoniju”, Ljevica i Demokratska unija također su osudili ovaj čin.

Neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja
U svibnju ove godine Palevski je, zajedno s grupom pojedinaca, otkriven u blizini tunela Demir Kapija-Javorica, u potrazi za zlatom. Tijekom tog susreta uhićen je zbog posjedovanja oružja bez dozvole.

Prema detaljima do kojih je došao skopski portal Večer, Palevski je zajedno s tri osobe uhićen u potrazi za zlatom. U pokušaju da odbaci vatreno oružje za koje je imao dozvolu za posjedovanje, ali ne i za nošenje, uhvaćen je.

Njemu je oduzeto vatreno oružje u ilegalnom posjedu poznatog kao “walter”.

Osnovao pokret Desna
Usred kolektivnog čuđenja oko nestanka mlade djevojke, Ljupčo Palevski, navodni počinitelj, stalno je dijelio političke objave na platformama društvenih medija. Bez predaha, Palevski je gorljivo propagirao svoju desničarsku ideologiju i proruske stavove.

Ovaj mjesec bio je namijenjen obilježavanju godišnjice pokreta “Desne” čiji je osnivač.

Uključujući se u svakodnevne aktivnosti na društvenim mrežama, aktivno je izražavao svoje čvrsto protivljenje zapadnoj politici putem svog podcasta. Brojni profili s istim imenom i logotipom mogu se pronaći na različitim platformama društvenih medija, a svi šire identičnu propagandu. Njihovo sjedište, smješteno u Kiseloj Vodi, služi im kao operativna baza. Uz to, orkestrirao je niz online debata, omogućujući građanima da postavljaju dileme i pitanja.

Usred potrage za Vanjom iskoristio je priliku za promociju političkih tema.
Porijeklom iz Skoplja, Palevski je iskoristio raširenu potragu za nestalom djevojkom tako što je neprestano objavljivao oglase na Facebooku. Njegova prisutnost na internetu bila je evidentna, a njegova posljednja objava podijeljena je 1. prosinca, otprilike u 14 sati.

Nakon što je u petak završio OESS u Skoplju, otvorio je Facebook i podijelio šest političkih objava. Samo dva dana nakon tragičnog incidenta nestanka i ubojstva djevojke 29. studenoga, objavio je video poruku obraćajući se svojim pratiteljima, zajedno s raznim drugim političkim novostima.

Jedan od osumnjičenih za ubojstvo Vanje je i Vlatko Kešišov iz Štipa, koji je priveden i uhićen. Još jedna osoba, Velibor Manev, također je privedena kao treći osumnjičenik.

Oglasi - Advertisement