Iako Jopa, gastarbajter u Austriji, tamo ne boravi dulje vrijeme, njegov boravak dovoljan je da otvoreno podijeli svoje viđenje temeljnih aspekata života u zemlji.

Naravno, započeo je s temom koja plijeni pažnju svih – primanjima, točnije minimalnom plaćom. Prema njegovim tvrdnjama, minimalna plaća u Austriji kreće se oko 1.500 eura, manje-više, odnosno otprilike 1.477 eura, kako smatra da trenutno stoji.

Situacija nije ni pozitivna ni negativna. Cijena stanova vrtoglavo je porasla, s plinskim štednjacima u prosjeku oko 400-500 eura, a skupljim opcijama od 700 do 900 eura. Jopa, koji je nedavno na svom YouTube kanalu podijelio priču o udvostručenju svoje plaće, trenutno je u potrazi za novim stanom. Međutim, pronalaženje jednosobne ili dvosobne jedinice za manje od 900 eura pokazalo se prilično izazovnim.

Što točno znači “dupla plaća”?
Prema njegovim riječima, potražnja za stanovima raste zbog priljeva imigranata iz raznih zemalja. Zapravo, studio apartman u srcu grada, sličan njegovom, obično ima cijenu od oko 500 eura.

Jopa objašnjava da se mnogi odlučuju doseliti iz Njemačke u ovo mjesto jer nudi znatno niže troškove života. Visoki porezi u Njemačkoj su glavni faktor, jer su prilično opterećujući. Međutim, ovdje se još uvijek primjenjuju porezi, ali prednost je što možete dobiti povrat. Prošle godine Jopa je dobio povrat nešto više od 2000 eura.

 

Tko ima pravo na državne stanove i što oni točno podrazumijevaju?
Prema Jopi, nakon dugog boravka na tom području, obično najmanje godinu dana, pojedinci su dužni predati dokument i nakon toga primiti poziv za stambenu jedinicu koju je osigurala vlada. Ovi stanovi, prvenstveno namijenjeni obiteljima ili pojedincima koji se nalaze u teškim okolnostima, nude stambeni prostor u rasponu od 60 do 70 četvornih metara po cijeni od 400 do 500 eura.

Koliki je vaš godišnji prihod?
Tijekom početnog polugodišnjeg razdoblja po dolasku i zasnivanju radnog odnosa, pojedinci imaju pravo na godišnju plaću koja se sastoji od dva dana za svaki mjesec. Naknadno, nakon isteka tog trajanja, zaposlenici dobivaju 30 radnih dana godišnjeg odmora. Međutim, osobe s preko 25 godina staža imaju pravo na izdašnih 36 radnih dana godišnjeg odmora.

Možete li pružiti više konteksta ili informacija o Austrijancima i što biste konkretno željeli znati o njima kao ljudima?
Prema Jopinim riječima, Austrijanci nisu toliko povučeni kako ih se često doživljava.

U gradskim područjima, kao i na bilo kojem drugom mjestu, pojedinci imaju tendenciju da budu ravnodušni prema vašoj prisutnosti… koje radnje možete poduzeti, koje radnje možete poduzeti… Nasuprot tome, u manjim zajednicama ljudi mogu obratiti veću pozornost na vas i čak i primjedbe… Rasizam postoji, kao i svugdje. Međutim, jedan aspekt koji cijenim je njihova predanost poštivanju zakona i održavanju čistoće; sve mora biti uredno i njegovano…

Jopa, osoba koja duboko cijeni prirodu, ima mnoštvo različitih interesa, koji uključuju, ali nisu ograničeni na istraživanje prirode, opuštene šetnje i bavljenje uzbudljivom aktivnošću skijanja.

Oglasi - Advertisement