Pri pokušaju ulaska u poštu s bebom vrlo brzo se otkrije da im nitko ne želi dopustiti prijelaz preko reda, jer se čini da se i psi i djeca po tom pitanju tretiraju jednako. Aleksandar to dodatno naglašava govoreći o značajnoj svoti novca potrebnoj za uzdržavanje djeteta od rođenja do njegove 21. godine.

U Engleskoj sve veći broj pojedinaca odlučuje ne imati djecu, radije se radije usredotočuju na uživanje u životu bez odgovornosti i obaveza koje dolaze s roditeljstvom. Postalo je uobičajeno susresti ljude koji prednost daju svojoj ljubavi prema životinjama, što se odražava u njihovom vlasništvu nad psima i mačkama, ispred njihove želje za djecom.

U mom krugu poznanika i kolega, od kojih mnogi nemaju djecu niti ih žele imati, prevladava osjećaj usmjerenosti na sebe. Prioritet stavljaju na vlastite potrebe i želje, zanemaruju instituciju braka i odlučuju se za samostalniji način života. Njihov fokus je isključivo na njima samima, ulaze u odnose s odvojenom imovinom i suživot sve dok im to više ne odgovara. Ulažu u zajedničke pothvate s nekretninama, ali kad stvari krenu naopako, spremno prekidaju partnerstvo. Aleksandar, koji na YouTubeu prenosi svoja iskustva kao engleski gastarbajter, kroz objektiv kamere hvata bit engleske svakodnevice. On baca svjetlo na stvarnost tamošnjeg života, uključujući troškove života i nekonvencionalne navike koje se nama u Srbiji mogu činiti stranim.
Mala djeca nisu osobito omiljena u Engleskoj, jer su troškovi njihova odgoja pretjerani. Nedavni članak na koji sam naišao tijekom istraživanja otkrio je da troškovi povezani s djetetom, od rođenja do završetka sveučilišnog obrazovanja, premašuju 200.000 funti (otprilike 240.000 eura).

Dok sam razmišljao o ovoj situaciji, postalo mi je jasno da je to daleko od normalnog, da je besmisleno i neistinito. Međutim, usred cijelog kaosa, postoje neki pozitivni aspekti koji idu u prilog djeci, poput dostupnosti pristupačne dječje odjeće na mjestima kao što je Primark. Zapravo, možete kupiti cijeli ormar za dijete po vrlo niskoj cijeni. Isto vrijedi i za dječju opremu, formulu i mlijeko, koji su neophodni za dojenčad do godinu dana. Kod nas kutija od 800 grama formule košta samo 10 funti, što je nevjerojatno niska cijena. Čak su i pelene nevjerojatno jeftine, s paketom od 24 pelene koji koštaju samo 90 penija, a paket od 90 pelena po cijeni od samo 3,50 funti. Pristupačnost ovih artikala jako cijeni engleski gastarbajter.
Kada idete u poštu s bebom, prelazak reda postaje izazov jer se i psi i djeca suočavaju s istim ograničenjima.

Razmotrimo slučaj obične obitelji koja traži najbolje za svoje dijete. Sama financijska obveza je znatna, s procijenjenim troškom od 200.000 USD od rođenja do djetetove 21. godine. Ovaj financijski teret često odbija ljude od rađanja djece, osobito ako se uzmu u obzir dvostruki troškovi za obitelji s dvoje djece, koji ukupno iznose 400.000 dolara. Umjesto toga, mnogi se odlučuju dati prioritet vlastitom uživanju u životu, ulaganju u automobile, domove i putovanja. Posljedično, nije neuobičajeno da pojedinci biraju kućne ljubimce, poput pasa i mačaka, umjesto da imaju bebu ili odgajaju dijete. Društveni tretman beba i kućnih ljubimaca nevjerojatno je sličan, kao što se može primijetiti prilikom pokušaja kretanja po redovima u poštanskom uredu. U tom kontekstu, razumljivo je da neki mogu postaviti pitanje koja je svrha života i uključuje li ona doista imati djecu.
Problem je u strukturi plaćanja žena na rodiljnom dopustu. U početku primaju 90 posto svoje pune plaće prvih 6 tjedana, no preostala 33 tjedna primaju samo oko 170 funti tjedno, što iznosi otprilike 650 funti mjesečno. Taj je iznos znatno nizak, pogotovo ako se uzme u obzir žena s plaćom od 2000 funti koja u prvom mjesecu prima 1800 funti. Posljedica toga je da se mnoge žene teško mogu uzdržavati od ovog smanjenog prihoda i odlučuju se vratiti na posao nakon samo 6 mjeseci, unatoč tome što imaju pravo na dulji dopust. Iako u ovom produženom razdoblju neće primati plaću, posao će ih ipak čekati, objašnjava Aleksandar.
Cijene vrtića na ovom području su neobično visoke.

Troškovi dječjih vrtića u ovom području su pretjerano visoki, sa stopom od 9 funti po satu za 5 dana u tjednu tijekom cijelog mjeseca. Ako vaše dijete ide redovito, postoji popust, ali čak i tada može iznositi 1500-1600 funti ili više, a to je najniža cijena! Kad upišete dijete u vrtić, majka ostane na plaći od 2000 funti, a mora platiti 1500 funti… Isplati li se to? Osim toga, ako se dijete razboli, majka mora svaki mjesec uzeti godišnji odmor ili neplaćeno bolovanje. Posljedično, mnoge žene odlučuju ostati kod kuće i raditi noćne smjene ili skraćeno radno vrijeme vikendom kada je muž prisutan da se brine o djetetu, što rezultira užurbanim i nekonvencionalnim rasporedima.

Prema Aleksandrovim riječima, čak i uz pristojnu plaću od 3000 funti i dvoje djece, sav prihod je iscrpljen.
Dodatak posebno namijenjen djeci.

Početni mjesečni dječji doplatak iznosi 100 funti za prvo dijete, a za svako sljedeće dijete iznos se umanjuje za 60-70 funti. Osim toga, postoji neobičan propis koji propisuje ako jedan partner zarađuje više od 50.000 funti godišnje, mora nadoknaditi džeparac na kraju godine.

– Ako pojedinac ima godišnji prihod od 60.000 funti, dužan je cijelu svoju zaradu vratiti državi. Slično tome, netko s prihodom od 55.000 funti mora vratiti 50 posto, što iznosi 600 funti. U slučaju da pojedinac zarađuje 58.000 funti, dužan je vratiti 80 posto svog prihoda. Međutim, ako samac u obitelji zarađuje više od 80.000 funti, nema pravo na nikakvu financijsku pomoć i mora vratiti državi u cijelosti. Suprotno tome, ako i muž i žena zarađuju svaki po 40.000 funti, nisu dužni vratiti niti jedan dio svojih prihoda.
Dodatni troškovi

Ako npr. dječja rođendanska zabava traje dva sata i košta između 500 i 600 funti, postoji i opcija “afterschool club” za one slučajeve kada dijete mora ostati duže nakon škole zbog vaših poslovnih obaveza, a ova usluga se posebno plaća.

No, najveći izazov nastaje kada navrši 18 godina i krene na svoj fakultetski put.
Cijena jedne godine fakulteta iznosi 9250 funti, a program traje tri godine.

– Dakle, trebat ćete skupiti ukupno 28.000 funti u gotovini, uz minimalno 500 funti za smještaj, te dodatnih 500 funti za troškove prijevoza i hrane. To iznosi dodatnih 10.000 funti godišnje, uz sve ostale troškove… U konačnici, to rezultira s ukupno 20.000 funti godišnje, a ukupno 60.000 funti za tri godine fakulteta.
Zbog financijskih ograničenja, značajan broj pojedinaca to si ne može priuštiti, što rezultira time da djeca pribjegavaju studentskim zajmovima koji zahtijevaju desetljetni plan otplate. Nažalost, ovaj pristup više nije povoljan zbog pretjerano visokih kamata.

Ako dijete želite upisati u redovnu školu, uključujući vrtić i fakultet, ukupni trošak prelazi 200.000.

Oglasi - Advertisement