Novija serija domaćih televizijskih emisija uistinu je okrepljujuća, ne samo svojom iznimnom kvalitetom već i zadivljujućom glazbom koja ih prati. Bez sumnje, najčešće puštana pjesma je “Pkni zoro” iz popularne serije “Montevideo”.

Kamo god otišli, ova popularna pjesma svirat će u svakom pubu. Cijeli život Roberta Pešuta Manjifika ovisi isključivo o honorarima od pjesme Pukni zoro do kraja života. Pjesma koja se pojavljuje u filmu i seriji “Montevideo, bog te video” već je nadmašila sva očekivanja, a mnogi su ostali u nevjerici da ju je napisao sam umjetnik.

Duboki odjek autentičnog i bezvremenskog klasika zaokupio je naše ljude do te mjere da mnogi dovode u pitanje mogućnost da suvremeni izvođač stvori narodnu pjesmu koja je postala neizostavni dio nacionalnih sportskih događanja.
Moja majka, zadivljena onim čemu je svjedočila, okrenula se prema meni i upitala me: “Jesi li to doista skladao?” Jednostavno sam odgovorio: “To je bila spontana pojava. Ja sam samo napravio glazbenu pratnju za film”, objasnio je Manjifiko.

Pjesme “Insomnia” iz filma “Ivkova slava” i “Ponoć” iz serije i filma “Toma”, obje autora Željka Joksimovića, izazivaju slične osjećaje među ljudima.

Dok sam se upuštao u proces skladanja, refren mi je odzvanjao u mislima, ali sam opsežno razmišljao o tome tko bi mogao napisati preostali tekst. Tozovac je u tom trenutku bio jedino ime koje je isplivalo na površinu, s obzirom na njegov prethodni rad sa Silvanom. Uz ogromnu zahvalnost Mimi, Tozovčevoj supruzi, uspjeli smo zajedno u samo dva sata, u izazovima koje nosi pandemija korone, završiti ovu pjesmu isključivo telefonskom komunikacijom. Krajnji rezultat odražava bit i stil koji bi, vjerujem, i sam Toma unio u njega.

Sa žaljenjem ovu pjesmu i film ne možemo podijeliti sa Tozovcem koji više nije među nama. Ipak, vjerujem da i pjesma i film služe kao posveta iznimnim umjetnicima kao što su Toma i Tozovac, koji su nam podarili svoj izuzetan talent i inspirirali nas da stvaramo glazbu ovog kalibra. Joksimović, koji je pjesmu ne samo aranžirao, već ju je i izveo orkestar Ace Sofronijevića, iznio je takve osjećaje.

Oglasi - Advertisement