Predrag Stojaković ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj i svjetskoj košarci, a njegove nevjerojatne trojke tjerale su generacije na spavanje. Iako je moguće da ima talentiranih igrača od njega, malo je vjerojatno da će itko postići istu razinu uspjeha kao on. On je doista jedinstven i njegova će se ostavština pamtiti godinama koje dolaze.

Ponovno se, doduše iz nesretnih razloga, našao pod lupom javnosti. Najnovija vijest iz policijskog pisca je prometna nesreća u kojoj je sudjelovao Peđin otac Miodrag.

Priča o njegovom životu ispričana je u sljedećem izvještaju.

Peđa je kao dijete bio poznat po suzdržanosti i introvertnosti, s izraženom odanošću prema obitelji. Od ranog djetinjstva bilo je vidljivo da gaji strast prema sportu, okušavši se u nizu različitih aktivnosti kao što su karate, odbojka, rukomet i nogomet. Ipak, na nagovor svoje majke, na kraju se ipak upisao u plesnu školu.

Peđa je svojedobno izjavio da se unatoč svim zadrškama koje je možda imao, pohađanje plesne škole svakako isplatilo. Međutim, da bi se doista osjećao opušteno i sposoban za ples, potreban mu je osjećaj oslobođenja i zajednica koja ga podržava.

Od svih sportova u kojima je eksperimentirao, košarka ga je najviše osvojila. Zbog toga se odlučio na audiciju za ekipu Papuka koja je bila u blizini.
Nažalost, Peđinu obiteljsku sreću prekinuo je rat kada je napunio 14 godina. Obitelj su počeli primati prijeteće telefonske pozive, grafite s prijetećim porukama, a na kraju i direktne otvorene prijetnje. Situacija je eskalirala do te mjere da Stojakovićima nije preostalo ništa drugo nego napustiti svoj dom u Hrvatskoj.

Prvobitno posjedujući dvije kuće, dva lokala i veliko imanje u rodnom gradu, četveročlana obitelj slučajno se našla u vlažnoj i tijesnoj garsonijeri u Zemunu od 25 četvornih metara. Jedini namještaj koji im je bio na raspolaganju bilo je nekoliko čavlića u zidu na koje su objesili svoje stvari.

Kao posljedica rata u Hrvatskoj, moja se obitelj preselila u Beograd kad sam imao 14 godina. U Zemunu smo boravili dvije godine koje su proletjele u trenu. Za to vrijeme posjećivao sam razne košarkaške utakmice u svim školskim dvoranama i sve mi je bilo potpuno strano. Bio sam došljak, dijete sa sela, i govorio sam drugim naglaskom. Imala sam i pozitivna i negativna iskustva. Upisao sam Trgovačku školu s namjerom da nastavim obiteljsko nasljeđe trgovca. Paralelno sam otkrio svoj talenat za košarku, čime je započeo moj put”, otkrio je svojevremeno Stojaković.
“Ne možemo jednostavno dati svoje resurse bez posljedica. Nažalost, u ovom trenutku nemamo financijskih sredstava za tako veliki doprinos.

Miodrag Stojaković, otac cijenjenog srpskog košarkaša, otkrio je u jednom intervjuu da mu je za kuću jedan Albanac svojedobno ponudio pozamašnu svotu od 450.000 maraka. Unatoč ponudi, Miodrag ju je odbio. Kasnije je priznao da se bojao potencijalne reakcije svojih sunarodnjaka, zbog čega je pobjegao od kuće i sada živi među Albancima.
Ostvarenje težnji mladog dječaka.

Peđin talent otkriven je tijekom školovanja, što ga je dovelo do toga da počne trenirati s juniorskom momčadi Crvene zvezde, kluba prema kojem gaji veliki afinitet od malih nogu.

Stojaković je iznio zanimljiv uvid u dinamiku života Srba u Hrvatskoj, otkrivši kako postoji nepisano pravilo da se navija za Zvezdu – srpsku momčad. Bio je to jasan znak identiteta, jer je navijanje za Zvezdu automatski značilo identificiranje kao Srbin. Stojaković je dodao i osobni pečat, rekavši kako gleda na navijanje za momčad koja se prenosi generacijama jer je i njegov otac navijao za Zvezdu.

Zbog iznimnog talenta Peđa je iz juniora Zvezde prešao u prvi tim kluba. Nakon potpisivanja ugovora, Peđina obitelj dobila je stan od 50 četvornih metara, što im je znatno olakšalo život.

Tijekom tog vremenskog okvira redovito je pohađao školu, što je rezultiralo nezaboravnom anegdotom s njegove obuke koja mu je ostala u sjećanju.

Jednog jutra nisam uspio doći na zakazani trening. Na upit o mojoj odsutnosti jednostavno sam odgovorio da sam u školi. Trener mi je tada sa smiješkom postavio pitanje idem li još u školu. Tada mi je objašnjeno da za nastavak treninga prve momčadi nije moguće redovito pohađanje škole. Nakon tog trenutka moj život se vrtio isključivo oko kluba, treninga i druženja isključivo sa članovima tima.

Zbog nedostatka mogućnosti koje su mu pružale dominantne ličnosti tog vremena poput Aleksandra Trifunovića i Nebojše Ilića, Peđa je nakon razdoblje od dvije godine.

Kada se pripremate za polazak u Solun, morate imati na umu nekoliko važnih stvari. Jedno od ključnih razmatranja je prijevoz do zračne luke, koji se može organizirati putem raznih usluga. Kada ste u zračnoj luci, potrebno je slijediti procedure prijave i sigurnosne protokole kako biste se ukrcali na let. Također je važno prikladno se spakirati za putovanje, uzimajući u obzir očekivano vrijeme i sve planirane aktivnosti dok ste u Solunu. Po dolasku, putnici mogu istražiti bogatu povijest i kulturu grada kroz posjete muzejima, arheološkim nalazištima i lokalnim tržnicama.

Obitelj Stojaković susrela se s novim izazovima koji su bili najteže prirode. Nenadu, Peđinom starijem bratu, dijagnosticirana je kritična bolest bubrega. Troškovi njegovih svakodnevnih medicinskih potreba bili su pretjerani. Osim toga, zemlja je u to vrijeme bila pod sankcijama, zbog čega je obitelj donijela tešku odluku da se preseli u Grčku.
Nakon duge i burne povijesti, Solun je konačno postigao stanje mira.

Kad mi je PAOK sa 16 godina ponudio poziv da se preselim u Grčku, prihvatio sam. U početku sam imao problema s komunikacijom zbog jezične barijere. No, uz pomoć suigrača, među kojima su bili Tomić, Nestorović, Vukčević, Gurović, Tarlać i Jarić, uspio sam proći i bez učenja grčkog. Ali onda sam se neočekivano našao sam u timu i morao sam brzo naučiti jezik. Unatoč ovom izazovu, proveo sam pet prekrasnih godina u PAOK-u i stekao mnogo prijatelja. Privatno, neizmjerno sam uživao tamo i jako sam se vezao za Solun. Grčka mi je bila drugi dom, a nakon odlaska u Ameriku tamo sam čak kupio i stan. Peđa se rado prisjeća boravka u Grčkoj.
Peđa je u PAOK-u imao prekrasnih pet godina. Posljednjih nekoliko sezona uspijevao je skupiti više od 20 poena po utakmici. Peđa je proglašen MVP-jem grčke lige i dvaput je nagrađen titulom najboljeg izvođača na All-Star utakmici. Dodatno, zauzeo je prvo mjesto kao prvi strijelac Eurolige u sezoni 97/98.

Čin odlaska s jedne strane Atlantskog oceana na drugu često se naziva “prelazak bare”.
Peđa je proveo pet fantastičnih godina u Grčkoj prije nego što je odlučio isprobati svoje vještine u najjačoj ligi svijeta. Sa samo 21 godinom probio se do Sacramento Kingsa.

U djetinjstvu sam imao jaku želju otići u Ameriku i isprobati se na nepoznatom terenu, kako kasnije u životu ne bih žalio. Unatoč izazovima, moja se odluka pokazala isplativom. U početku sam se borio da se prilagodim stranim običajima, jeziku i kulturi, žudeći za familijarnim životom. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, otkrio sam divljenja vrijedne kvalitete američkog naroda, koji se u početku možda čini udaljenim, ali cijeni pojedince i njihova postignuća. Slično tome, otkrio sam da su Grci, baš kao i moji sugrađani Srbi, topli i gostoljubivi. Na kraju sam rastao i sazrio, donoseći odluke koje su me dovele do uspjeha. Imao sam sreću igrati košarku u NBA ligi i ostvariti svoje ciljeve, uključujući osvajanje prvenstva i sudjelovanje u All-Star utakmicama. Stojaković je u jednom intervjuu rekao da je zadovoljan svojim postignućima.

Reprezentacija je skupina najvještijih i najtalentiranijih sportaša iz određene zemlje koji predstavljaju svoju zemlju na raznim međunarodnim sportskim natjecanjima.
Jedinstvenim žarom Stojaković je dao doprinos našoj reprezentaciji u košarci. Tijekom njegovog vremena u momčadi, osigurali smo posljednje dvije zlatne medalje. Prvo zlato osvojeno je 2001. godine na Europskom prvenstvu održanom u Turskoj, gdje je Peđin impresivan nastup terorizirao koševe naših protivnika. Drugo zlato osvojeno je 2002. na SP-u u Indianapolisu, gdje se Stojaković još jednom pokazao kao dragocjen adut našoj momčadi.

Nositi nacionalni dres i predstavljati našu zemlju uz izuzetnu skupinu pojedinaca bilo mi je istinsko zadovoljstvo. Sjećam se konkretnog slučaja kada sam naišao na frustraciju nekih Amerikanaca koji su se raspitivali o mom mjestu rođenja. “Bez obzira gdje sam rođen, ja sam Srbin”, odgovorio sam. No, na spomen da sam rođen u Hrvatskoj, odmah su pretpostavili da sam hrvatskog podrijetla. Nisu prepoznali značajan broj Srba koji su živjeli u Hrvatskoj. Čak i da sam imao vremena dati objašnjenje, bilo bi uzaludno jer im je nedostajalo razumijevanja. Tako mi je bilo lakše ustvrditi da sam rođen u Beogradu – što bi izbjeglo nepotrebnu zabunu. Bile su to riječi velikog strijelca.

Pojam obitelji dio je ljudskog društva i kulture. Obuhvaća odnose između pojedinaca koji su u krvnom srodstvu, braku ili posvojenju. Obitelji mogu varirati u veličini, strukturi i sastavu, a mogu uključivati ​​roditelje, djecu, bake i djedove, tetke, ujaci, rođaci, i više. Obiteljska jedinica služi kao primarni izvor emocionalne i socijalne podrške, a često je odgovorna za odgoj i njegu djece. To je složen i dinamičan entitet koji se razvijao tijekom vremena i kroz različite kulture, te nastavlja oblikovati i utjecati na pojedince i zajednice danas.
Peđa Stojaković je od 2006. godine u zadovoljnom braku sa simpatičnom Grkinjom Kamilom Alek.

Prije sadašnje uloge majke dvojice sinova, Andreja i Maksimusa, te jedne kćeri, Mile, radila je kao model. Zanimljivo je da je ona pet godina starija od Peđe, ali njihova veza ostaje besprijekorna. Unatoč skorom 50. rođendanu, Aleka i dalje ima zadivljujući izgled.

Sin slijedi svog oca i oponaša njegove postupke i izbore.
Andrej Stojaković, koji trenutno ima 19 godina, krenuo je njegovim stopama nakon oca.

Impresivne vještine mladog košarkaša privukle su značajnu pozornost američke košarkaške zajednice. Andrej, koji trenutno igra za Sveučilište Stanford, visok je impresivnih 201 cm i poznat je po svojoj agilnosti na krilu. Nadalje, pokazao je potencijal rasta u svojoj igri, što ukazuje na obećavajuću budućnost u sportu.

Tijekom svoje debitantske utakmice u NKAA ligi, pokazao je golemo obećanje, impresionirajući svoju publiku s nevjerojatnih 18 koševa i iznimnom preciznošću šuta dok se natjecao protiv Sveučilišta Santa Clara.

Nažalost, prema svim pokazateljima, njihova će nadolazeća prednost biti dres grčke reprezentacije.

Oglasi - Advertisement