Prethodnog petka trgovine širom Bosne i Hercegovine bile su okićene simbolom “Crnog petka”, dana kada je veliki izbor robe i pogodnosti znatno snižen, što je izazvalo svjetsko ludilo potrošača. Istražili smo koliko su stanovnici naše zemlje potrošili tijekom ovog događaja.

Povećanje prodaje poduzeća ne samo da dovodi do porasta prometa i prihoda nego doprinosi i punjenju državne blagajne kroz poreze.

Prošlog petka, 24. studenoga, porezne uprave Federacije BiH i Republike Srpske zabilježile su veći promet nego što je uobičajeno ostalim danima u godini. Federacija Bosne i Hercegovine čak je postavila novi rekord za sebe, dok Republika Srpska nije uspjela doskočiti takvom postignuću.

Porezna uprava Federacije BiH izvijestila je 24. studenoga o izuzetnoj brojci. Crni petak u ovoj regiji zabilježio je promet fiskalnih kasa od 346 milijuna KM. Riječ je o rekordnom iznosu za jedan dan.

Konteksta radi, valja napomenuti da je točno tjedan dana prije crnog petka, 17. studenoga, FBiH zabilježila promet od 191 milijun KM. Isto tako, 27. listopada, mjesec dana prije Crnog petka, promet je iznosio 216 milijuna KM. Unatoč tome, podaci pokazuju da su građani FBiH i dalje više kupovali na Crni petak.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, ostvareni promet 25. studenoga prošle godine bio je tek 54 milijuna KM. Važno je napomenuti da je to bio dan državnosti BiH, zbog čega su zatvorene brojne trgovine i trgovački centri. No, 24. studenog, dan uoči praznika, zabilježen je promet od 216 milijuna KM. Nakon praznika, 26. studenog 2022. godine, promet u FBiH iznosio je 83 milijuna KM.

Tijekom ovogodišnjeg Crnog petka u trgovinama širom Republike Srpske prodano je nešto više od 27 milijuna KM proizvoda. Ova brojka predstavlja pad od oko sedam milijuna maraka u odnosu na prošlogodišnju prodaju.

Prema podacima Porezne uprave Republike Srpske, evidentirani ukupan prihod od fiskalnih kasa u prometu na malo na dan 24. studenoga 2023. godine iznosio je 27.032.728 KM. Usporedbe radi, na isti dan prethodne godine ostvaren je ukupan prihod od 34.400.913 KM.

Valja napomenuti da se Crni petak obilježava zadnjeg petka u studenom i posebno ga vole potrošači u Sjedinjenim Državama zbog značajnih sniženja koja se nude na razne artikle poput odjeće, obuće, igračaka, kućanskih naprava i namještaja, između ostalog .

Kako se godina bliži kraju, trgovcima se pruža jedinstvena prilika da prodaju višak robe po sniženim cijenama. Ovo je rijetkost u Bosni i Hercegovini, gdje su mnogi prodavači poznati po tome što ne snižavaju cijene bitno.

Oglasi - Advertisement