Tijekom nedjeljne mise u Istanbulu jedna je katolička crkva postala žrtva terorističkog napada dvojice naoružanih muškaraca s maskama, što je rezultiralo tragičnom smrću jedne osobe.

Prema izjavi turskog ministra unutarnjih poslova Alija Jerlikaje na društvenim mrežama, napad se dogodio oko 11:40 sati u istanbulskoj četvrti Sarijer u katoličkoj crkvi Santa Maria. Za incident su odgovorni počinitelji, dvije osobe s maskama.

Nakon smrtonosnog oružanog napada, istraga je pokrenuta zbog prerane smrti osobe zvane C.T., koja je bila nazočna masovnom okupljanju.

Jerlikaja je oštro osudila ovaj gnusni napad.

Izvan katoličke crkve televizijski prijenosi bilježe prisutnost policije i hitne pomoći.

Tijekom mise, Omer Çelik, glasnogovornik turske vladajuće stranke AKP, izjavio je da su napadači ciljali konkretno na jednog civila.

Naveo je kako su naše sigurnosne snage aktivno angažirane na provođenju detaljne istrage o ovom konkretnom slučaju.

Pojedinci koji predstavljaju prijetnju miru i sigurnosti naših građana nikada neće uspjeti ostvariti svoje ciljeve.

Iako su lokalni mediji izvijestili o ozlijeđenima u napadu, vlasti tek trebaju službeno potvrditi te tvrdnje.

Iako je točan motiv napada u početku ostao nejasan, društvenim mrežama su kružile glasine koje sugerirale da je možda riječ o terorističkom napadu.

Prema izjavama svjedoka, usred napada, prestravljeni pojedinci koji su bili u crkvi instinktivno su padali na tlo, zbog čega su se napadači žurno povukli pješice. Nakon incidenta, policija je odmah poslala brojne službenike u crkvu, a sigurnosne mjere su odmah provedene kako bi se zaštitile prostorije.

Osim toga, gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu izrazio je svoju osudu napada putem društvenih medija, posebno se osvrnuvši na oružani napad na nedjeljnu misu održanu u crkvi Santa Maria in Sarijer.

Tragično stradalom pojedincu neka je milost Božja, a ozlijeđenima brz oporavak. Odlučni smo u svojoj predanosti očuvanju našeg jedinstva i mira i nećemo tolerirati bilo kakve pokušaje da ih potkopamo gađanjem svetih mjesta u našem gradu.

Tijekom mjeseca prosinca turske sigurnosne snage uhitile su 32 osobe za koje se sumnjalo da su bile povezane s džihadistima Islamske države. Vjeruje se da su ovi osumnjičenici planirali napade na crkve, sinagoge, pa čak i iračko veleposlanstvo.

Brojne su napade počinili ekstremisti Islamske države u Turskoj, a jedan značajan incident bio je napad na noćni klub u Istanbulu 2017. koji je rezultirao tragičnim gubitkom 39 života.

Oglasi - Advertisement