Trenutačno je građevinarstvo u Njemačkoj industrija koja se suočava s najvećim rizikom. Dodatni veliki stečajevi također su primijećeni u domenama upravljanja bolnicama, maloprodaje modnih proizvoda i strojarstva. Broj tvrtki koje su bankrotirale nastavlja rasti, dosegnuvši najvišu točku od 2020.

Prema nedavnoj studiji Allianz Tradea, tvrtke za kreditno osiguranje, njemačko gospodarstvo je svjedočilo rastućem broju značajnih bankrota, koji je značajno porastao u prva tri kvartala ove godine. Trenutno je najugroženija građevinska industrija, a značajne bankrote doživjeli su i modni maloprodajni sektori, bolnice i strojarstvo.

Prema stručnjaku za nesolventnost Maximu Lemerlu iz Trade Alliancea, broj bankrotiranih poduzeća raste i dosegao je najvišu točku od 2020. godine. Ovu informaciju prenio je njemački medij SWR.DE.

Kada govorimo o insolventnosti, Trade Alliance velikim bankrotom smatra svaku tvrtku koja ima godišnji promet od najmanje 50 milijuna eura. Njihova nedavna studija pokazuje da je u Njemačkoj 2020. na putu da obori rekorde po najvećem broju velikih bankrota. U prvih devet mjeseci 2023. bilo je 45 slučajeva velikih stečajeva. U perspektivi, u istom razdoblju 2022. bilo je 26 velikih stečajeva, što je više od trećine manje, a 2021. bilo je samo 17 takvih stečajeva.

Prema Lemerleu, 2020. godina doživjela je najznačajniju razinu nelikvidnosti od 2016. U godini je bilo ukupno 58 velikih stečajeva, od kojih su se 44 dogodila u prvim mjesecima godine, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine .

Brojni su sektori u nesigurnom položaju.
Stečaj nije poštedio ni druge sektore. Prema studiji, do rujna 2023. desetak velikih tekstilnih korporacija i modnih trgovaca, zajedno sa šest klinika, proglasilo je bankrot.

Stručnjaci za stečaj u Allianc Tradeu izvješćuju o korelaciji s izvješćem o stanju Njemačkog bolničkog instituta (DKI). Prema izvješću, dvije trećine njemačkih bolnica trenutno opisuje svoje financijsko stanje kao loše ili izrazito loše. Taj je postotak još veći za bolnice srednje veličine.

Stečajevi značajnih razmjera dogodili su se u različitim industrijama, pri čemu je strojarstvo doživjelo pet takvih incidenata, a slijede metalna industrija i građevinarstvo s četiri, odnosno tri slučaja.

Studija pokazuje da je najveći broj slučajeva nesolventnosti u tvrtkama svih veličina dokumentiran u građevinskoj industriji. Poduzeća iz maloprodajnog i uslužnog sektora odmah slijede po učestalosti insolventnosti.

U istom razdoblju prošle godine najveći porast broja slučajeva zabilježio je maloprodajni sektor, iako je ugostiteljstvo već prije podizanja PDV-a pokazivalo znakove slabosti. Milo Bogerts, voditelj Allianz Tradea za njemačko govorno područje, predviđa da će nadolazeća božićna sezona predstavljati značajne izazove za trgovce.

Očekuje se da će ove godine biti zamjetan pad poklona ispod bora. To je zbog činjenice da iako je stopa inflacije smanjena, cijene hrane ostaju relativno visoke. Kao rezultat toga, potrošači smanjuju druge troškove kao što su izlasci, kupnja odjeće i kupnja božićnih darova. Prema riječima govornika, kašnjenja u plaćanju sve su prisutnija ne samo u Njemačkoj, već i na tri njena glavna izvozna tržišta: Nizozemskoj, SAD-u i Francuskoj. Njemačke tvrtke moraju biti posebno oprezne i obratiti pažnju na sve signale upozorenja svojih kupaca kako bi izbjegle potencijalne efekte grudve snijega.

Oglasi - Advertisement