Unatoč našem uvjerenju da se kontroverza oko distribucije cjepiva tijekom pandemije COVID-19 stišala, čini se da smo bili u zabludi. Nedavno je Moderna angažirala bivšeg agenta FBI-a za prikupljanje internih izvješća tvrtke o raznim “visokorizičnim” slavnim osobama koje su otvoreno izrazile svoje rezerve prema cijepljenju. Među metama su Novak Đoković, Elon Musk i glumac Russell Brand.

Opće je poznato da je Novak Đoković zauzeo stav protiv primanja cjepiva preporučenog tijekom pandemije koronavirusa. Unatoč brojnim posljedicama za svoju odluku, ostao je uporan u svom odbijanju cijepljenja.

Novak Đoković, nakon protjerivanja iz Australije 2022., izjavio je da je, iako je bio cijepljen kao dijete, uvijek vjerovao u slobodu izbora kada je riječ o tome što netko stavlja u svoje tijelo. Ustvrdio je da su principi tjelesne autonomije i samoodređenja najvažniji te da nastoji održati što je moguće više skladan odnos s vlastitim tijelom, iznad bilo kakvih pohvala i titula.

Čim se činilo da se rasprava o cjepivu konačno smirila, odjeknula je vijest da je Moderna angažirala pomoć umirovljenog agenta FBI-a za prikupljanje povjerljivih izvješća o “visokorizičnim” javnim osobama koje su govorile protiv cjepiva. Među njima su Novak Đoković, Elon Musk i glumac Rasel Brenda.

Navodno, farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Bostonu, koja je osigurala jedno od početnih cjepiva mRNA protiv COVID-19 koje je primijenjeno milijunima Amerikanaca tijekom pandemije, u procesu je angažiranja skupine umirovljenih službenika za provođenje zakona da utvrde “dezinformaciju odjel.” Ovaj će odjel imati zadatak pratiti raspoloženje protiv cjepiva na javnim forumima.

Li Fang i Jack Paulson, obojica novinari, objavili su ovu vijest.

Prema New York Postu, odjel je izdao izvješće pod naslovom “Đoković, hvaljen kao antiheroj nakon pobjede na US Openu” i poduzeo druge radnje. Vrijedi napomenuti da su SAD tek u svibnju ove godine ukinule zabranu za necijepljene osobe, uključujući Đokovića. Kao rezultat toga, nije mogao sudjelovati na US Openu 2021. i 2022., posljednjem Grand Slam turniru sezone. Ipak, na ljeto se vratio i na kraju sezone trijumfirao u New Yorku.

Moderna je izrazila veliku frustraciju jer su bili jedan od primarnih sponzora US Opena. Kritičari cjepiva iskoristili su priliku komentirati Novakovu pobjedu na raznim društvenim mrežama i time javno poniziti Modernu.

New York Post on X: “Moderna keeps tabs on ‘high risk’ anti-vaccine celebs like Elon Musk, Novak Djokovic, Russell Brand: report https://t.co/b5qVbhKXNg https://t.co/rc6ta0tY3m” / X (twitter.com)

Moderna je raspravu o Đokoviću ocijenila krajnje nesigurnom i štetnom za ime i ugled korporacije.

Prema izvješću koje je objavio “New York Post”, nedavna Đokovićeva pobjeda na turniru pod pokroviteljstvom Moderne pojačala je argument da su cjepiva suvišna. Đoković se prethodno protivio cjepivu, navodeći da bi ga spriječilo da se natječe na US Openu 2022.

Tijekom svog života marljivo sam učio kada su u pitanju načela dobrobiti, zdravog života, prehrane i općeg dobrog zdravlja. S obzirom na pandemiju koja je u tijeku, ostajem otvorenog uma jer svi zajedno tražimo najbolje moguće rješenje. Iako priznajem da postoje različita mišljenja i kritike vezane uz ovu situaciju, želim jasno reći da zaraza COVID-19 nije poželjan ishod. Milijuni ljudi diljem svijeta i dalje se bore s ovim virusom, a to je stvar koju shvaćam nevjerojatno ozbiljno, naglasio je Đoković u svojoj izjavi.

Unatoč tome što su najbolji tenisači svijeta, oni se još uvijek svrstavaju u “visokorizične” osobe. Ovo je slično situaciji s Maskom, koji je na Twitteru izrazio zabrinutost o učinkovitosti cjepiva protiv korone. U međuvremenu, glumac Russell Brand javno je kritizirao farmaceutske kompanije koje u samo nekoliko sekundi ostvaruju profit od 1000 dolara.

Vrijedi napomenuti da je Novakov status cijepljenja spriječio put u SAD, a deportiran je i iz Australije. Unatoč tome, ove su godine sva ograničenja ukinuta i Nole se mogao vratiti na teren, gdje je izašao kao pobjednik iu Melbourneu iu New Yorku, osvojivši naslove na obje lokacije.

Oglasi - Advertisement